Spassky’s – Amevo Apeldoorn 2: 2½ – 5½, 1 april 2023
De bouw van een kerncentrale op Rottumerplaat, een uitzetcentrum voor veilige wolven in Ter Apel, Mark Rutte treedt af. Ontwaakt uit uw dromerijen. Het is 1 april: Boris versus de tuinharken: check! Onze sympathieke tegenstanders van het 2e team uit Apeldoorn worden gesponsord door een groothandel voor “de professionele groensector”. Dat wordt een middagje schoffelen en onkruid wieden. Het lijkt wel een taakstraf. Het betreft hier een thuiswedstrijd, geen zoektocht naar de locatie of de laadpaal. Nog een saillant detail: de innemende groothandels CEO (hij is niet van de stad maar van het platteland…) heeft twee jaar bij ons gespeeld.
Om definitief veilig te zijn in 2A is een gelijkspel noodzakelijk. Dat heeft er echter niet ingezeten. Op bord 4 t/m 7 noteren we 4 nullen waarvan tenminste één nul onnodig. Na deze deceptie mag u overigens best wel een account aanmaken op de website van Amevo en vervolgens uw bestelling kunstmest plaatsen. Ik moet het nog even laten zakken.
Een rondje langs de velden: Bord 1: Michael tegen Van de Elburg. Daar wordt de denkbeeldige vredespijp snel aangestoken, remise na 15 zetten. Alleszins begrijpelijk, er staat een stelling op het bord die elk moment kan gaan ontbranden. Met de zet 15.;Da5 i.p.v e6 zou je met de casinoslogan kunnen zeggen:” Nu wordt het spannend”. Zie diagram.
Michael: “15. f5 e6, vergezeld door een remiseaanbod vanwege de goede stand op de borden van de rest van het team. Na een paar minuten nadenken ging Freddie akkoord en bij de korte analyse na afloop leek er niet veel aan de hand. Volgens de computer vandaag had ik echter een veel betere zet dan 15…e6 tot mijn beschikking, te weten het door beide spelers gemiste 15….Da5. Tja, een gemiste kans dus”!
Op bord 2 speelt Dries tegen Boel. Hier wordt de doelstelling voor 2030 ruimschoots gehaald: een emissievrije partij. Dries komt heel goed te staan. Commentaar van Dries bij de 6e zet b6 van zwart:”dat is een heel matige zet”. Nu is Dries deze middag van plan niet te verliezen maar voor een resultaat te spelen. Dat betekent een “clean board policy”, ruilen als er geruild kan worden. Na 10 zetten wordt er een aanbod geplaatst maar afgewezen. Op de 27e zet is de remise toch een feit.
Tijdens de nababbel en de nazit thuis blijkt dat er veel meer in gezeten heeft. Zwart speelt 23.; Da8? Na 24. Tg3! kunnen de paasvuren ontstoken worden en moet u het wasgoed van de lijn halen. Desalniettemin een goed resultaat voor Dries.
Bord 3: teamleider Putski tegen van Dommelen, de enige overwinning bij ons. Goed gereedschap is het halve werk, de inzet van de snoeischaar doet het. Putski: “Na dameruil doet mijn tegenstander weinig goede zetten meer. Vooral het levend begraven van de zwartveldige loper valt op. Nog wel vermeldenswaard: We kwamen via een Rossolimo Siciliaan in een Breyer Spanjaard. In de Breyer speelt zwart het paard van c6 om naar d7, hier deed ik gelijk Pd7 op zet 3. Dus twee tempi meer? Nee, ik speelde ook eerst e6 en even later e5. Eén tempo meer.
Toch was het ook los daarvan een zeer voordelige ontwikkeling, want ik heb vele Breyers gehad in mijn leven toen ik nog e5 speelde en mijn tegenstander speelt geen Spaans. Anders zou hij geen Lg5 hebben gedaan denk ik. Heel subtiel, maar zonder het zetje h3 (daar is dat tempo al) is Lg5 minder sterk, omdat h6 niet beantwoord kan worden met Le3 zodra wit Pd2 heeft gedaan. In de partij moest wit met zijn loper naar h4 omdat op Le3 Pg4 was gekomen. Voorts kende ik de plannen met b5/c4/Te8/Lf8/g6 op mijn duimpje.
Wit speelt hier nu 32. b3?, dit is een beslissend moment dat wit de partij kost.
Maurits op bord 8 speelt tegen Visser. Beide spelers lopen niet over van het zelfvertrouwen wegens matige prestaties in de competitie. Daardoor wordt op de 19e zet tot wederzijds genoegen remise overeengekomen. Maurits heeft zich ditmaal speciaal voorbereid door schaaksokken aan te trekken en een boxershort met schaakprints, dat laatste hebben we overigens niet gecheckt. Volgens eigen zeggen heeft hij zijn enige overwinning geboekt in deze samenstelling. Bijgeloof doet wonderen. Bij Maurits ziet zijn spel er altijd spectaculair uit. In deze scherpe partijopzet staat al snel een wit paard op d6. Deze inktvis blijkt minder schadelijk dan het er uit ziet. Maurits: “Ik sluit het seizoen af met mijn eerste remise. Mijn pionoffer in de opening was goed. Het terugwinnen van die pion niet, maar mijn sympathieke tegenstander was gelukkig erg blij met het remiseaanbod dat ermee gepaard ging”.
stelling na 18. La6x. Zwart staat iets beter maar neemt remise.
Roelof op bord 5 tegen Zwirs. Roelof speelt volgens eigen zeggen zeker niet slecht. Zwirs breekt de zwarte koningsstelling open met een offer. Roelof denkt dat hij de dame gaat verliezen en geeft pardoes op. De stelling is echter remise, want wit moet eeuwig schaak houden. Jammer, dat kan gebeuren. Voor het teamresultaat van geen belang.
Evert op bord 4 tegen Meurs kan een pion achterstand niet meer compenseren en verliest.
Evert: Mijn tegenstander had op de 13e zet maar een half uur over voor de resterende 27 zetten. Over zijn laatste zet dacht hij ook lang na. Helaas deed ik dat niet! Dit terwijl ik geloof ik nog een uur en tien minuten had. Hij speelde 13. ;e6. Ik vond het een raar zetje, maar het was heel gewiekst. Als ik had nagedacht had ik waarschijnlijk 0-0-0 gespeeld of zoiets, maar dat druiste in tegen het feit dat ik kort wilde rokeren met koningsaanval. Dus ik speelde vrij snel 14. Lg3 Dxb2! Nu wel en niet een zet eerder. Plotseling zag ik het plan van e6. Na korte rokade en Pc5 volgt op het normale Dc4 de zet b5!! Mijn mooie stelling ging in rook op en de rest van de partij liep ik achter de feiten aan. Wellicht was het nog ergens remise, nu verloor ik op 1 tempo.
Menno op bord 6 tegen Kabanov. Kabanov speelt de Moderne verdediging. Ik uit tegen Menno het vermoeden dat deze speler dat al 50 jaar lang doet. Dit is een specialist. Met wit moet je de partij niet te ambitieus opzetten. Menno doet dat wel. Er ontstaan zwaktes waar zwart handig van profiteert. Er staat na een afwikkeling een geïsoleerde pion op de f-lijn, er is een pion achterstand en geen tegenspel. De partij wordt daarna keurig aangeharkt. 0 – 1.
Dan mijn eigen partij op bord 7: Rolf tegen Wouters. Ik kan het niet houden tegen deze goed spelende tegenstander. Dat is de hele middag hard werken in een positioneel gevecht. Het gaat lange tijd gelijk op. Wit komt beter te staan, geeft dan zijn voordeel min of meer weer weg. Maar ik sta onder druk vanwege een kwetsbare onderste rij.
Hier is 47.; De6 niet goed. Beter is bijvoorbeeld 47. ;Ld7 en waarschijnlijk is het nog houdbaar. Daarna maakt wit het keurig af.
Een terechte nederlaag voor de Spassky’s . Dit alles onder de bezielende aanwezigheid van onze wedstrijdleider Jan, die ziet dat niet alles goed is maar dat het meeste ook niet beter kan.
Teamleider Putski: “Normaal gesproken zijn we veilig. Kampioen GC2 moet minimaal gelijk
spelen op 22 april tegen Emanuel Lasker”.
verslag: Rolf