Spassky’s – Hoogeveen: 5½ -2½, 15 september 2018

Mephisto

Ik ga geen reclame maken maar ik loop al jaren op Mephisto schoenen. En mijn notatieboekjes bewaar ik al 4 decennia in een schoenendoos, u raadt het al van Ecco. Een merk dat ik later inruilde voor de Mephisto die een betere wegligging kan overleggen. Ik ben er helaas niet beter door gaan schaken maar dat ligt aan mij. Schoenendozen: je kan er van alles mee doen. Meestal om de Belastingdienst (een van de weinige zekerheden in het leven) te faciliteren. Of als gratis alternatief voor het puntenbewaarblikje van DE. Dit alles realiseer ik mij als ik eens in die schoenendoos wil kijken en op zoek ga naar het eerste jubileum van de Spassky’s in Hellum City.

We schrijven 1991. Een legendarisch weekend vol met activiteiten. In dat weekend hadden we ook een simultaan gepland. Ongetwijfeld is de naam van Boris Spassky gevallen, maar hij reageerde niet op onze sympathieke uitnodiging. Het was een behoorlijk slijmerige brief waarin we refereerden aan zijn imposante tenniscarrière en zijn succes bij de vrouwen. Dat hij zo goed kon schaken was mooi meegenomen. Exit Boris. In het provinciale circuit hadden we vervolgens Erik Hoeksema op de korrel, maar die kon niet of was te duur. Dat laatste lijkt het meest waarschijnlijk. Toen hebben we Joop Houtman benaderd en deze was bereid de prijs zodanig te laten zakken (“Joop is goedkoper”) dat hij kon worden ingevlogen. Dat laten zakken van de prijs hebben we geweten: we werden collectief afgeserveerd. Verslagen door een schaakmachine. Kennelijk waren we toch wat onder de indruk van deze Hoofdklasse crack en het drankgebruik de avond daarvoor eiste ook zijn tol.

Nu schrijven we 15 september 2018 en Joop Houtman debuteert aan het 2e bord van de Spassky’s. Een opmerkelijke overstap? Nee dat niet. Het lijkt er meer op dat de Spassky’s zich bij Joop hebben aangesloten onder het motto: als we hem niet kunnen verslaan, dan sluiten we ons bij hem aan. En Joop blijkt 10 van de 12 mensen te kennen, allemaal met een SC Groningen historie.

Clubhopper, vogelspotter en huisfotograaf Jaap Ham kwam ook kijken en merkte op in gesprek met Dries: “verdwaald”. Alsof Jaap zojuist een zeldzame papagaaiensoort had ontdekt tussen de overige papagaaien. Snel werden er wat foto’s genomen van deze unieke gebeurtenis. Nu wordt ook duidelijk waarom er bananen bij het bord liggen. Papagaaien zijn er dol op.

Bij restaurant Taj Mahal hebben ze het niet zo op papagaaien. De vorige keer vroeg de serveerster of het ook wat minder kon met de herrie. Ik zal de “usual suspects” niet noemen, die zijn genoegzaam bekend. Het is overigens goed eten daar. De Roemeense serveerster heeft het Hindi Engels van haar werkgever geïmiteerd. Dit samen met haar zeer directe optreden levert cabareteske situaties op. We houden onze snavel, dit is topamusement.

Ik moet ook nog een correctie aanbrengen. Ik sprak Auke van Urk (mijn schaakleermeester en scheikundeleraar), die nu voor fusieclub TAL uitkomt. Ik had 2 jaar geleden beweerd dat hij voor het eerst dat jaar 2016 debuteerde in de KNSB. Dat klopt niet. Hij vertelde mij dat hij als student in de jaren 60 al KNSB had gespeeld. Nu ben ik nog meer onder de indruk van deze crack.

Na deze inleiding nog wat highlights van de wedstrijd zelf. We verschenen niet in de opstelling die de teamleider in eerste aanzet  voor ogen had. Janski besloot de voorkeur te geven aan klusserij in eigen huis en Dries wilde na een hectische week wel even uitstappen en de rol van procesregisseur op zich nemen. Rolf was aanvankelijk door de teamleider op de tribune gezet ondanks een doorlopend contract. Te elfder ure bleek er toch een optie te zijn deze speler eens nader te evalueren. Het 8e bord is daarbij een goede testcase.

De chronologische score heb ik niet goed bijgehouden. Een verslag schrijven en spelen is schaken op twee borden, dat gaat niet altijd samen.

Het meest opmerkelijk was de partij van Roelof aan bord 1. Hij was de eerste die gewonnen stond  en de laatste die de partij beëindigde. Daar moet het een ander mis zijn gegaan. De Hoogevener stond verloren maar speelde dapper door. Roelof speelde onnauwkeurig en ergerde zich daaraan.  Dat kwam zijn spel niet ten goede. Met veel moeite werd het punt behaald. Voor de matchpunten maakte dat niet meer uit. Zoals de Duitsers zeggen: “Ergebniskosmetik”.

Joop debuteerde aan bord 2 en dat zag er allemaal goed uit. Maar het witte voordeel leek meer dan het werkelijk was. Op de 22e zet werd terecht tot remise besloten.

Diagram na 22. Pd2 en remise.

 

 

 

 

 

 

Evert over zijn partij: Ik stond beter na de opening, bijvoorbeeld 15. Pe5 en dat soort zetten. Het plan met 16.Pd4 wordt ten strengste afgekeurd door de computer. Vervolgens wordt het keepen. Op de 23e zet met Lf5 weer remise-achtig. Mijn tegenstander zat toen al in tijdnood en ging in de fout. Dat was eigenlijk het enige positieve van mijn partij, mijn oppervlakkige spel werd behoorlijk snel uitgevoerd!

Stelling na 22;e5. Wit speelt 23 Lf5!

 

 

 

 

 

 

Peter kwam met zwart slecht uit de opening. Hij besloot een pion te investeren om spel te krijgen. Pas op de 34e zet stond het weer gelijk, meteen gevolgd door een slecht vervolg. Dat was teveel met verlies als uitslag.

Rolf op bord 8 stond met wit prima na de opening. In het middenspel vervloog dat kleine voordeeltje en het was oppassen. Nadat zijn tegenstander in tijdnood onnauwkeurig begon te spelen kwam er een beslissende aanval op het bord.

Zie diagram na 33;e3. De zet 34. Dh4! betekent mat of dameverlies. Niet gezien. Ik heb altijd geleerd: dames gaan voor. Maar hier moet de dame achter de toren. Het gespeelde 34. Dh6 was echter ook voldoende voor de winst.

 

 

 

 

Maurits over zijn partij: “In de opening win ik een pion, maar bij het consolideren gaat er iets mis. Mijn tegenstander vindt een combinatie die hem een sterke toren oplevert tegen twee kreupele paarden. Gelukkig voor mij speelt hij het niet optimaal en kunnen mijn paarden uiteindelijk naar goede velden toe. Gefrustreerd speelt wit door tot het mat. Net als Rolf mis ik een snelle winst (door Joop na de partij al aangegeven). Een pot met de nodige foutjes, maar dat mag de pret niet drukken. Het was weer een heerlijke KNSB-dag gisteren.”

Stelling na 49 ; Pf4. Hier kan zwart het al opgeven.

 

 

 

 

 

 

Jan op bord 3 had zwart en won listig met een niet voor de hand liggende afruil een pion. Dat voordeel bleek niet omzetbaar in een punt na een middagje zwoegen. Remise.

Putski na een zeer tactische partij: Een goede start vandaag!  5.5-2.5 klinkt als een makkelijke overwinning, maar net zoals vorig jaar vaak, toen we zelfs 7 keer wonnen, voelde het niet als een makkelijke zege. Misschien was het kansrijker geweest de dames op het bord te houden. Zwart verdedigde taai.

Slotstelling: 42 Kc4 en remise overeengekomen.

 

 

 

 

 

Goed gestart. Dank aan Jaap Ham voor de foto’s die hij welwillend ter beschikking stelt.

https://nl.wikipedia.org/wiki/Schaakcomputer

KNSB Netstand

verslag: Rolf