5 huwelijken, 3 verjaardagsfeesten en 1 kies
Spassky’s – Denk en Zet 4-4
6 april 2013
verslag: Putski
Maar doodslaan deed hij niet, want tussen droom en daad
staan wetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook weemoedigheid, die niemand kan verklaren.
(Elschot, Het huwelijk)
De aanloop naar de wedstrijd tegen Denk & Zet was een memorabele. In de vijftien jaar dat ik teamleider ben, heb ik denk ik nog nooit zo vaak de opstelling moeten wijzigen. HSP, Promotieklasse Nosbo, december 2002, zou in de buurt kunnen komen, maar daar werd het probleem op het laatst dat ik geen spelers meer over had om op te stellen en moest kiezen welke borden leeg te laten. Deze keer was de situatie anders. Tot begin vorige week was er geen vuiltje aan de lucht. Peter had tijdig afgezegd in verband met zijn 50e verjaardag. En Dries vroeg in een vroeg stadium om een standby, want hij volgt een morfinekuur. Dat ‘Dries’ rijmt op ‘kies’ was al langer bekend. Dat zijn kies hem nu al meer dan een maand parten speelt kan ook niemand ontgaan zijn. Een standby voor Dries was verstandig en werd Koen, die wel eerste reserve wilde zijn.
De caroussel begon te draaien toen Janski zich vier dagen voor de wedstrijd opeens meldde met een 30-jarig-huwelijksfeest. Deze familieleden/vrienden/kennissen van Janski trouwden dus op de dag dat Peter zijn 20e verjaardag vierde. Het verhaal was wat vaag: de uitnodiging lag al zes weken geleden in de bus, die viel op de mat ongeveer op de dag dat Dries’ kiespijn begon. Maar Janski had verzuimd zijn agenda’s te syncen. Putski probeert een handelend teamleider te zijn en mailde onmiddellijk aan Koen dat hij toch moest spelen. Uit: Janski, in: Koen. Daarmee verviel de reserve voor Dries, die ik daarvan ook gelijk maar in kennis stelde. Dries reageerde bezorgd, net deze week zou het afbouwen van zijn morfinekuur beginnen, en dat zou weer tot een pijnlijke kies en slapeloze nachten kunnen leiden.
En zo was het: op vrijdag werd duidelijk dat het opstellen van Dries een slecht idee was. Als handelend teamleider schrapte ik hem van de lijst en zette ik Janski weer terug in de basis….wiens reactie niet lang op zich liet wachten: Is er echt niemand anders?! Dit was het moment dat Nico zich meldde, kersvers reserve uit Amsterdam en in Bolsward onlangs debuterend. Hij was op vrijdag toch in het Noorden en wilde wel standby zijn. Dat hield in dat hij onmiddellijk in de opstelling stond: uit: Janski, in: Nico.
Toen werd het vrijdagavond 23.00, het moment dat Nico in een mail meldde dat hij in verband met voorbereidingen van een verjaardagsfeest van zijn dochter in grote problemen thuis aan het geraken was en hij weer terug op de reservelijst wilde.
Ik maak de tussenbalans op. Op dat ogenblik hadden we:
– twee verjaardagsfeesten: Peter, Nico’s dochter
– twee huwelijken: Janski, Nico
– één kies: Dries
Edoch, van het trio Dries, Nico, Janski zou er één moeten opdraven, of we gingen de dubieuze primeur beleven van een leeg bord in de KNSB, het eerste in 6 jaar.
Op zaterdagmorgen draaide de caroussel door. Ik belde Dries rond tienen, hij was net op, want sliep weer slecht. Zijn standpunt: ik speel als anders een bord leeg blijft, maar ik ga eerst Nico en Janski bellen. Uit: Nico: In: Dries. Dries belt Nico en stelt vast dat het onkies zou zijn zijn om Nico thuis zijn taken te laten veronachtzamen. Voor Nico was er maar één optie: op de trein richting Amsterdam stappen. Dries belde daarna Janski, die na ruggespraak met het thuisfront zijn rug rechtte en besloot om toch te komen spelen, op 8, met wit. Hulde! Ook voor Moniek. Uit: Dries, In: Janski. Janski op 8 met wit, de uitkomst van vele draden mailmihoen en de nodige Spatzkiekrommunicatie.
Toen werd er ook nog geschaakt en stelden we pardoes met 4-4 klassebehoud veilig.
Drie fragmenten, drie feestjes:
Slotzetten Tolman – Kroon:
Wit heeft een sterke partij gespeeld maar zijn tijdsverbruik eist zijn tol nu: 28. Dd4?? Dxc2 mat.
Putski – Mujkanovic, stelling na de 1e tijdscontrole.
Er is één zettenreeks die wint voor wit, nadat de partij lang gelijk opging. Gelukkig vond ik de combinatie: 42. e4! Lxe4 43. Pc5 Lf5 44. Tf7 en nu koos zwart voor een kansloos toreneindspel met 44…b6 45 Txf5 xc5 46 xc5+. Na 44…Lc8 loopt de witte h-pion door: 45 h6 Txb4 46 h7 Tb2+ 47 Kd3 Th2 48 Pe4+ Ke6 49 Pg5+ Kd6 50 Tg8
Beginzet Postma-Cornelisse: 1. Ph3! Bij de Mexicaan liet Jan na afloop aan de hand van een imposant variantencomplex aan Maurits en mij zien dat 1. Ph3 winnend is. En ook in deze partij bewees hij dat. Een belangrijke pointe is in veel varianten de zet Pa3, onder het mom van ‘een paard aan de rand houdt de stelling aan kant’.
Koen en Janski remiseerden snel om uiteenlopende, persoonlijke redenen. Alidston, Rolf en Maurits verloren, ieder op hun eigen wijze, maar zeker niet kansloos. Zo werd het 4-4.
De match eindigde zoals de aanloop er naartoe geweest was:
– Janski spoedde zich na zijn snelle remise richting Leeuwarden voor het intussen beroemde 30-jarige huwelijksfeest.
– Harrie was weer komen aanmoedigen, maar ging niet mee eten: Sippie wachtte thuis.
– Dries was er ook, maar de intussen beruchte kies deed hem eveneens afzien van de gezamelijke maaltijd. Maandag zit ook hij in Leeuwarden, in een tandartsstoel.
– Alidston ging evenmin mee eten: zijn vriendin verwachtte hem bij Ikea. Geen Mexicaan voor Koning Banaan, maar Zweedse balletjes.
– En ook Roelof schoof niet aan bij de Mexicaan, zijn vrouw had in de huwelijkse voorwaarden vastgelegd dat hij zich vanavond op de verjaardag van de achterbuurman zou komen melden.
Hebt u meegeteld? Eindscore: vijf huwelijken, drie verjaardagen en nog steeds één kies. Het klinkt als het script van een goedkope soap, maar we hebben het hier wel degelijk over de KNSB-competitie, 3e klasse A, schaakvereniging de Spassky’s.
Maurits, Jan en Putski beëindigden de dag daar waar de eerste afzegging plaatsvond: Huize Bodewes, op de 50e verjaardag van Peter. Hier sprak ik met een voetbalfanaat die geregeld weekendjes Duits voetbal ‘doet’: beginnen op vrijdag in Berlijn, op zaterdag afzakken naar Dortmund en als het even kan op zondag ook nog op de tribune zitten in Kassel of Hannover. Op mijn vraag wat zijn vrouw daarvan vond, heb ik geen helder antwoord gekregen, maar van een probleem leek mij geen sprake. Peter, doe mij het telefoonnumer van deze man, dan plan ik wat mental-coachingsgesprekken in. Samen met een goede tandarts moet het hem lukken om nog vóór de wedstrijd tegen Assen alle plak bij de Spasskies te verwijderen.
Maar toeslaan deed hij niet, want tussen schaak en mat
staan zetten in de weg en praktische bezwaren,
en ook schaakblindheid, die niemand kan verklaren.
(Putski, De schaakpartij)
Spassky’s 1964 Denk en Zet 2004 4-4
1. Roelof Kroon 2171 Fedde Tolman 2200 1-0
2. Henk van Putten 2121 Muharem Mujkanovic 2026 1-0
3. Alidston Henries 2012 Johan Redeker 2127 0-1
4. Jan Postma 1966 William Cornelissen 1993 1-0
5. Koen Haveman 1889 Rijk-Pieter Hofstede 2017 ½-½
6. Maurits Logtmeijer 1912 Bert Ekkelboom 1818 0-1
7. Rolf Yska 1778 Jarno Visscher 1845 0-1
8. Henk Jansen 1860 Gerrit Jan Kroes ½-½