De Algemene Schaakbeschouwingen op de Derde Klasse

Spassky’s – Hardenberg 5 – 3, 21 september 2024

Na een heftige politieke week in de Tweede Kamer was alle aandacht gericht op de Derde Klasse. De Spassky’s traden aan tegen Hardenberg in de eerste ronde van het seizoen 24-25. Onder regie van de nieuwe teamleider Janski, die de 25 jaar op het pluche zittende Putski heeft opgevolgd, werd het na een lange zitting een verdiende overwinning. Janski, verantwoordelijk voor de opstelling van zijn ploeg, speelde zelf niet om zo zijn manschappen geheel in hun kracht te zetten. En dat lukte, moties van de oppositie haalden het niet.

Laten we eens kijken hoe de bewindslieden het er vanaf brachten, na een wervende inleiding als altijd van ambtelijk adviseur Dries en onder toeziend oog van algemeen dagvoorzitter Roland Kroezen. Bespreking in volgorde van beëindiging van de confrontaties op de speelvelden.

Het eerste resultaat viel bij Joop. Na korte tijd vroeg hij of het oké was om remise aan te bieden. De peilingwijzer voor de gehele bewindsploeg was licht positief dus dat was akkoord. Offringa wees remise in eerste termijn af. Maar na deze interruptie werd op zijn voorstel de vrede alsnog getekend.

Houtman – Offringa na 19. Txd3, remise.

Het tweede resultaat viel bij de nieuwkomer in de ploeg. Robert, alias Bobby, had na de opening de iets betere stelling. Hij was geen moment in problemen. Toch werd in het vroege middenspel besloten tot remise. Ook hier de slotstelling met iets beter spel voor zwart, maar ach, een solide debuut.

Slingerland – Leenes na 18. Pc3, remise.

Ondertussen werd bij Evert een stevig debat gevoerd waarbij de oppositie in het nauw was. En Michael liep in de wandelgangen bij afwezigheid van zijn tegenstander. Die partij startte met een fikse tijdschade voor Hollmann. Over deze partijen straks meer, ook over de interessante partijen van Erik en Putski.

De peilingwijzer stond op winst voor de Spassky’s. Maximaal 5½ – 2½ was mijn inschatting, al vond ambtelijk adviseur Dries dit te positief. 4 – 4 was zijn inschatting.

De boeken werden ook gesloten bij Jan en Menno tegen de zusters Waardenburg. Feline had steeds iets beter spel, maar niet voldoende voor winst. In de eindstelling na 22. Td3-c3 is Tb2 voldoende voor het halfje.

Waardenburg – Postma na 22. Td3-c3, remise.

Menno probeerde met omzichtig manoeuvreren een bres te schieten in het defensieve beleid van Marlinde Waardenburg.  Een belangrijk moment in het debat na 13 zetten:

Waardenburg – van ’t Veld na 13. …. f6.

De engine geeft hier 14. exf6 Lxf6 als beste voortzetting. Menno speelde 14. c5. Maar ja, daarmee kwam het geitenpaadje op d5 vrij. Na 14. …. Pd5 15. Pxd5 exd5 was het opgebouwde voordeel weg.

Van ‘t Veld – M. Waardenburg na 24. ….. Dc6-d7, remise. Na 24 zetten bood Marlinde remise aan. De slotstelling:

Na het sluiten van vier speelvelden was de zitting onbeslist met vier remises. De dagvoorzitter had een rustige middag, maar het kon weleens een lange sessie worden. Met nog steeds de peilingwijzer op winst voor de Spassky’s.

De eerste doorbraak kwam van Evert. Om de uitgangspunten van het witte beleid niet te lekken pakken we de partij op na 14 zetten.

Janse – Hendriks, na 14. …. Ld6-f4.

Evert stelt dat zwart met de loper op f4 geen goed plan heeft. Zeven zetten later staat hij duidelijk beter na 21. …. Tfe8.

Janse – Hendriks na 21. …. Tfe8.

Hier was 22. b4 zeer sterk geweest. Na 22… Lb6 23. bxc5 kan Lxc5 niet vanwege 24. Pf5! Evert speelde 22. Thd1, ook goed om de druk op het zwarte beleid op te voeren. Nu was 22…. b5 verliezend. Er volgde 23. Pf5! Ld8 24. Pe7+ Lxe7 25. dxe7 Txe7 26. Pd6 Tf8 27. Pf5 Tee8 28. Txd7 g6 29. Pe7+ 1-0. Mooie overwinning en een 3-2 voorsprong.

De volgende doorbraak kwam van Erik. Deze zeer ervaren bewindspersoon is alom gevreesd om zijn diepe dossierkennis. Een dosis optimisme zou het compleet maken. Ik citeer Erik: “Mijn eigen partij was veel en veel te moeilijk voor mij. Op het eind gelukkig ook voor tegenstander Lehmann”. Na een ‘gezellige potpourri van systemen’ wint Erik pion e4 en ziet het er voor de stuurlui aan wal goed uit.

Lehmann – Hoeksema na 12. ….. Lc8-b7.

Interessant is hier 13. Pb6 Dh4+ 14. g3 Pxg3 15. Df2 Lxh1 16. La4+ Ke7 met gelijk (onduidelijk) spel. Dat kwam niet op het bord. Wit speelde 13. 0-0. Wat later ging het bijna mis na 20. …Pb6?

Lehmann – Hoeksema na 20. ….. Pd7-b6.

Na 21.Tb3! Pxa4 22. Txb7 waren de kansen volledig gekeerd. Daarna zette Erik de noodprocedure in met gooi en smijtwerk en een stukoffer op c3. Of het nu voldoende onderbouwd was of niet, het werkte wel. Ondanks alle interrupties zette Erik stug door. De oppositie zat op een dwaalspoor en greep mis met 27. h3?

Lehmann – Hoeksema na 27. h2-h3.

De noodprocedure bleek succesvol na 27. Pe2+ 28. Kh2 Tc2 waarbij wit buiten werking werd gesteld. De eindstelling:

Lehmann – Hoeksema na 32. ….. Pc3-e2+, 0-1.

Het stond 4-2 en de peilingwijzer gaf 5-3 met een onnauwkeurigheid van een half punt aan. Het was wachten op een beslissend halfje met Michael en Henk (Putski) nog achter de speelvelden.

Nadat hij te laat bij de vergadering was gearriveerd bediende Hollmann zich tegen Michael van buitensporig lange interrupties. Na 9 zetten nog 38 minuten en na 13 zetten nog 14 minuten op de klok! De dagvoorzitter kon niet ingrijpen. Oppassen geblazen. Dat bleek bij de 18e zet van Hollmann:

Hollmann – Riemens na 17. …. Dd8-c7.

Hollmann speelde onverwacht 18. Pd5. Na 18. cxd5 19. cxd5 Da5 20. dxe6 Lxg2 21. exf7+ Txf7 22. Kxg2 Dxa2 stond het gelijk. Michael probeerde zoveel mogelijk spel in de stelling te houden om de kans op fouten in hoge tijdnood mee te nemen. Maar Hollmann toonde veerkracht. Tot het gaatje. In de eindstelling zijn alle paperassen in de ordners opgeborgen en is het echt, echt, remise.

Hollmann – Riemens na 65. ….. Kc5-b4, remise.

De match was gewonnen en nog één speelveld in de vergadering. Putski – van der Veen was een zeer onderhoudende partij. Met 18. Lxd6 zorgde Henk voor opschudding in de zaal. Niet goed, wel scherp zoals we van dit lid van de ploeg gewend zijn. Aan de buis gekluisterd.

van Putten – van der Veen na 17. …. Tb6-b4.

Er volgt 18. Lxd6 Dxd6 19. e5 Dd8 20. d6 Pcd5 21. exf6 Pxf6 22. Lxa6 Le6 23. Ta3 Txb2 met een interessante stelling. Het ging bijna mis toen van der Veen stukwinst miste na 30. La6 van Henk.

van Putten – van der Veen na 30. La6-c8?? Zwart mist 30. …. Dxe5.

Even later mist Henk het sterke 33. Ta6!

van Putten – van der Veen na 32. …. Dc7-d6.

Met 33. Lb7 won Henk wel een kwaliteit. Het bleek niet voldoende. Van der Veen wist een fort te bouwen. In de eindstelling komt wit niet verder.

van Putten – van der Veen na 58. Tb8-b7, remise.

Een prima overwinning met 5-3 en start van het schaakseizoen. Twee overwinningen en zes remises. Scheuren in de coalitie zijn er niet. Tevreden ging de hele hechte bewindsploeg aan het diner in een Italiaanse uitspanning. Ambtelijk adviseur Dries was daar niet te spreken over een aangebrande pizza, de rest van de ploeg heeft wel goed gedineerd.

Het volgende treffen op de agenda is op 12 oktober: de stadsderby tegen Groninger Combinatie 3.

Janski