EXTERNE COMPETITIE

 

Otto Normalverbraucher op het bevrijdingsfestival

Winterswijk - Spassky's: 4-4

6 mei 2017

verslag: Putski

 

Mijn goede gewoonte ongetrouw bezocht ik op vrijdag 5 mei het bevrijdingsfestival in Groningen met vrouwlief en dochter en een vriendje van haar. Mijn ergste vrees werd bewaarheid. Lange rijen voor de loketten waar je muntjes kon (c.q. moest) kopen. Lange rijen voor de zaken waaraan je die muntjes vervolgens kon (c.q. wilde) besteden. Soms absurd hoge prijzen, voor 1 muntje van 2,50 had je de kleinste patat nog niet, daar wordt anderhalf voor gevraagd (NB service van het festival: de muntjes kunnen in twee halfjes worden gebroken.) Een grotere zak friet kostte twee, dus 5 euro, elf oud-Hollandse guldentjes. Extreme drukte, opgefokte jeugd, sommigen om 17.00 al behoorlijk aangeschoten. Een zompige tent met een trommelvliezenteisterend kabaal, verstaan kun je elkaar echt niet, al dan niet blijvende gehoorschade verzekerd.

 

Staan op een bevrijdingsfestival in een snikhete tent waarin je niets tegen elkaar kunt zeggen vanwege oorverdovend harde muziek. Om met Reve te spreken: Erger leed bestaat niet. Het is erger dan alles wat er is. Het is zo erg, dat men er niet over kan praten.

 

Toch kon het nog wel erger, ook tot mijn verbijstering. Om 18.45 staat er een optreden geprogrammeerd van Rapper Boef en juist naar hem willen mijn dochter (9) en haar vriendje (10) graag toe. En ik ben de beroerdste niet, dat doen we wachtend aan de zijkant van de tent, net erbuiten, want mijn oren piepen en we snakken alle vier naar frisse lucht. Het begint te motregenen en Rapper Boef laat zijn imago getrouw op zich wachten.

 

Op een bevrijdingsfestival in miezerige motregen staan te wachten op Rapper Boef, die om 18.45 zal spelen, maar er niet is. Om met Reve te spreken: dan kan men beter dood zijn.

 

Om 18.50 is hij er ook niet, en om 18.55 is het niet beter geworden. Ik besluit dat Rapper Boef ook nog nooit op mij gewacht heeft, dus ik ook niet langer op hem. We gaan weg. Gelukkig wordt er door niemand tegengestribbeld. Later horen we dat er, nadat zijne majesteit Boef eenmaal zijn opwachting had gemaakt, ook nog gevochten is in die smoorhete, benauwde tent. Het zou zelfs Reve moeite hebben gekost nog verdere superlatieven te verzinnen die enigszins recht aan de ellende daarvan zouden hebben gedaan.

 

Van het bevrijdingsfestival naar de match in Winterswijk. Aan het einde van WOII leidde 'Operatie Plunder' tot de bevrijding van Winterswijk. Deze operatie vond plaats op (origineel) Duits grondgebied en beoogde een oversteek door de geallieerden van de oude Rijn in de richting van Berlijn te forceren. Winterswijk werd in het voorbijgaan bevrijd; de Duitsers aldaar en passant geslagen. Onze heenreis verloopt traditiegetrouw via Duitsland, waar we enkele afslagen te vroeg van de Autobahn gaan, waarmee alle winst van deze route wel weer weg is. De wedstrijd verloopt voorspoedig, het wordt 4-4 maar het gevoel overheerst dat er meer in had kunnen zitten. En dat was misschien ook zo, als alle hele en halve muntjes de goede kant op waren getold. Eigenlijk deed een gelijkspel toch wel het meeste recht aan het verloop van de partijen.

 

Op volgorde van de borden wat snapshots:

 

Kroon - Funke

 

bord 1 Roelof. Stelling Kroon - Funke na 44. Dc4. Alle zetten van zwart verliezen materiaal. 44...Le7 45 Txe7+ 1-0

 

Mullink - Van Putten

 

bord 2: Putski. Stelling Mullink - Van Putten na 25...Df7. Na 26 Te1 zal het niet veel beter staan voor zwart. Echter, de pion op e4 is giftig. 26 Dxe4 faalt op d5, 26 Pxe4 ook op d5. Dat laatste zag wit over het hoofd. Er volgde 26 Pxe4? d5! 27 Lxf8 xe4 28 Dxd8 Txd8 29 Txd8 Kxf8 30 Te1 Df3 31 T1e2 en nu zou wit na 31...Dxb3 hebben opgegeven. Dat was mij onbekend en ik speelde te snel 31....e3?!

 

Mullink - Van Putten

 

Wit antwoordde sterk 32 T8e3! en het werd nog nauwkeurig manoeuvreren om het punt binnen te halen, wat ten slotte lukte.

 

bord 3: Evert. Everts voorbereiding bestond uit het afpijnigen van zijn oude hersens waar hij vorig jaar toch die verrukkelijke ribeye had gegeten in Winterswijk.

 

Janse-Abbink

 

Een waanzinnige ribeye

 

Over zijn partij meldt Evert: "Mijn partij was niet om aan te zien, fantasieloos gespeeld. Twee lichtpunten. Voor het eerst in mijn schaakloopbaan kon ik in een echte partij in bepaalde variant Df3 spelen. Op internet prachtige partijen mee gespeeld. Mijn tegenstander reageerde even later met het bizarre, maar misschien wel geniale Pd7-f8!?. Het enige andere positieve was dat ik bij de stand 3,5-3,5 voor het eerst sinds 30 zetten weer eens een actieve zet deed. Mijn tegenstander schrok daar zo van, dat hij remise aanbood. Die slotstelling was niet makkelijk, volgens Fritz had ik het prachtige Pe1 moeten spelen met gelijke stelling. Dat moet je nog even vinden, want dat paard geeft de dekking van f4 op!"

 

bord 4 Jan. Het geoefende oog ziet het gelijk: remise

 

TeSligte-Postma

 

De van Roelof geleende pen bleef eveneens liggen....Putski loste dat in stilte & minne op

 

Dit biljet werd door Maurits en mij meegegrist, dat is intussen goed gebruik. Hadden we dat niet gedaan, dan was het waarschijnlijk door de sympathieke wedstrijdleider nabezorgd in het eetcafé waarheen hij ons de weg had gewezen, net als de tas van Janski.

 

Koster - Krosenbrink

 

bord 5 Dries. Stelling Koster - Krosenbrink na 15..a5. Een remise waarbij het evenwicht nooit verstoord is geweest. Wellicht was 16 f5 nog een kansje op voordeel geweest.

 

Harbers - Logtmeijer

 

bord 6 Maurits. Stelling Harbers - Logtmeijer na 15...xe5. Hier een spannende partij met kansen over en weer. Zijn tegenstander vergat 16 Txd7, met voordeel.

 

Bord 7 Janski. Meer dan dat Janski er om 13.00 nog niet was (door parkeerproblemen begreep ik later) kan ik niet melden. Naar verluidt heeft er minstens een halfje in de tas gezeten, maar die liet hij liggen.

 

Naschrift: met enige vertraging heeft Janski zijn partij nagestuurd. Na aanvankelijk sterk te hebben verdedigd miste hij helaas de reactie 30...Dg5! op 29 Tf6?. Een kwaliteit ging verloren. (Klik op Boef.)

 

Jansen - Loesing

 

Ook Janski liet op zich wachten.

 

Van Lith - Yska

 

Bord 8 Rolf. Stelling Van Lith - Yska na 15 Dxf7. Op het staartbord had Winterswijk de topscorer geposteerd, Van Lith (7.5 uit 8). Immers, er viel een New In Chess-jaarboek te winnen. Het werd een scherpe partij in de Jänischvariant van het Spaans, die Rolf goed beheerst. Helaas gaf Rolf schaak in de diagramstelling. 15...Lf5 of zelf 15...Lh3 waren beter en hadden ruime compensatie geboden voor de kwaliteit.

 

In het uiteindelijk gekozen etablissement, het Kronenhuis (beoordeling 9,3 aldus Evert) strijken we neer met één Kroon, onze topscoorder Roelof (6 uit 8). Samen met Peter (5.5 uit 8) de steunpilaar dit jaar van het team. Helaas blijken ze hier niet de extraordinaire ribeye te serveren, waarmee Evert ons al weken het water in de mond doet lopen, maar wel veel wat de afwezigheid daarvan ruimschoots goedmaakt.

 

De andere uitslagen laten weinig verrassingen zien. Almere 2 redt het ondanks een overwinning vandaag niet doordat De Toren 2 een puntje pakt in de derby tegen Zevenaar. Opvallend is voorts het bericht dat dat voor Philidor 2 in 2A net zo geldt: degradatie ondanks winst, dit doordat een Gronings team, de gedoodverfde kampioen, 4-4 speelt in plaats van de alom verwachte overwinning....L'histoire se répète, maar nu de verkeerde kant op.

 

De Spassky's eindigen op 9 MP uit 9 wedstrijden, met 36 bordpunten, een gemiddelde van precies 4 per match. Zelf kom ik tot 4.5 uit 9 en voor 50% tekenen ook Evert, Maurits, Jan, Folke en Tom. 9 MP, normaal gesproken is het goed voor een positie onderaan het linkerrijtje, of bovenaan in het rechterrijtje. In ons geval wordt het het laatste. Het was in alle opzichten middelmaat afgelopen seizoen, door Rolf kernachtig verwoord: Otto Normalverbraucher.

 

gedetailleerd ronde 9

 

 

Spassky's - DSG Pallas: 3½ -4½

1 april 2017

 

Keuzes

 

“De verkeerde keuze gemaakt.” Dat was het antwoord van een van mijn teamgenoten toen ik hem vroeg wat er bij hem mis was gegaan die middag. We zaten, zoals meestal na een KNSB-middag, in een restaurant luidruchtig te wezen. Hij zat helemaal aan het andere uiteinde van de tafel, en de pizzeria was donker en rumoerig. Bovendien leek hij niet bepaald geneigd om zijn nederlaag uitgebreid uit de doeken te doen, een gevoel dat we allemaal kennen. Al snel werd onze aandacht afgeleid door andere zaken, zoals een enorme portie roomijs en een geurige sambuca. Kortom, onze conversatie bleef hierbij.

 

Ook al was het gesprekje kort geweest, toch bleef er iets hangen. De mededeling leek op het eerste gezicht weinig informatief. Is niet elke zet die we doen een keuze? Als je verliest of een gewonnen stelling niet wint, is dat dan niet altijd het gevolg van een of meer slechte beslissingen? Toch wist ik precies wat er bedoeld werd, ook al had ik vrijwel niets van de partij in kwestie meegekregen.

 

Je kiest ergens in het verloop van de partij een plan, en dit plan ga je vervolgens uitvoeren. Hoe het af gaat lopen weet je nog niet, je kunt immers niet alle gevolgen overzien. Bij een verkeerde keuze kom je op den duur in het nadeel, de ene keer sneller dan de andere. Als je tegenstander heel goed speelt, loop je op deze manier tegen een nederlaag aan, zonder dat je duidelijke fouten hebt gemaakt.
Als je op een andere manier verliest is de verklaring vaak veel concreter: “Ik had Dd6 gemist”, “Ik speelde het eindspel erg slecht”, enfin je kent het wel. Kortom, de “verkeerde keuze” was een keuze voor het verkeerde plan.

 

Mijn gedachten dwaalden verder af. Hoe maak je eigenlijk de juiste keuze? En waarom grijpen wij mensen zo vaak mis bij het kiezen uit alle mogelijkheden? Ter nadere bestudering van deze vragen  maken we een uitstapje naar de toekomst.

 

Sinds kort heb ik Netflix, over keuze gesproken! Voor mij was die niet zo moeilijk, ik ben meteen begonnen met het kijken van oude afleveringen van Star Trek: Voyager. En ineens realiseerde ik mij dat elk van mijn teamgenoten wel overeenkomsten heeft met de, vaak sterk archetypische, karakters uit deze serie.

 

Ten eerste heb je de Dokter. Een holografisch programma dat als arts kan worden ingezet. Hoewel hij slechts een programma is (hij heeft niet eens een naam), gaat hij zich gaandeweg existentiële vragen stellen. Bedenk ik het zelf of volg ik slechts mijn voorgeprogrammeerde gedrag? Hij belichaamt de tegenstelling tussen lichaam en geest, tussen vrije wil en determinatie.

 

Dan heb je Tuvok. Tuvok is een Vulcan, een volk dat bekend staat om zijn kalmte, ook onder moeilijke omstandigheden. Dit stelt hem in staat om weloverwogen beslissingen te nemen. Hij vertegenwoordigt de tegenstelling tussen verstand en gevoel.

 

En dan nog Seven of Nine. Als meisje kwam ze terecht bij de Borg. Dit volk bestaat uit een groot aantal onderling door implantaten sterk verbonden individuen, zonder eigen wil of persoonlijkheid. Door hun sterke verbinding kunnen ze razendsnel van anderen leren en zich aanpassen. Als ze individuen of volken tegenkomen met interessante eigenschappen, worden deze, al dan niet onder dwang, toegevoegd aan het Collectief.
Seven of Nine vertegenwoordigt de tegenstelling tussen individu en collectief.

 

Nu wordt het eindelijk tijd voor de partijen. Er was veel te zien, op bijna alle borden waren er ongebruikelijke openingen en er viel slechts één remise.
De eerste twee partijen waren miniatuurtjes en werden gekenmerkt door ernstige lacunes in het keuzeproces, oftewel blunders. De beide verliezers stonden onder druk en vergaten ergens hun koelbloedigheid.

Van Dorp – Rouwhorst

VanDorp Stand na 19. Pf4

Folke heeft actief gespeeld en staat lekker, maar nog niet gewonnen. 19..Pf4 20. Df7+ Kd7 21. Lf4 Tf8 en zwart kan nog vechten.
Na het gespeelde 19..Lc4?? 20. Lxc4 Pxc4 21. Pxd5 is het uit met de pret. Er volgde nog 21..Dd6 22. De1 Dxe6 23. Txe6 Ta7 24. Lg5 en zwart gaf het op.

 

 

 

 

Spits – Bielderman

Spits Stand na 14.Da4+.

Toms tegenstander kwam agressief uit de startblokken. Na 14..Ld7 kan zwart zich handhaven, bijvoorbeeld 15. Lxe7 Dxe7 16.Da2 Lc6 17. Lxc6 bxc6, maar Tom speelde 14..Dd7?? en na 15. Dxa7 konden stukken weer in de doos.

 

 

 

 

 

 

Logtmeijer – Paans

Er werd zwaar geput uit de kennis van het Collectief, de zwarte rokade op de 17e zet was de eerste nieuwe zet.

Logtmeier1

Stand na 18.Dc7

Het beste is hier 18..Tab8 19.Db6 e5. Tuvok stelde hier het afzichtelijke 18..Ta7 voor, eveneens met gelijk spel. Zwart speelde 18.. Pd8?! Hierna heeft het paard moeite om een goede plek te vinden. Tot het einde toe zal hij rondzwerven over het bord. Een beetje zoals de Voyager, die aan het begin van de serie naar een afgelegen kwadrant van het universum werd gekatapulteerd en de resterende 170 afleveringen nodig had om naar huis terug te keren. Met de Voyager kwam het goed, met het paard niet:

 

Logtmeier2 Stand na 26.Te1

Het paard staat aangevallen en heeft geen goede velden. Na 26.. Pc5 27.Dc6 gaf zwart het op.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kroon – Merza

Roelofs schaakstijl doet mij wel eens danken aan een Vulcan. Hij is serieus en geconcentreerd en doet zelden slechte zetten. Ook tegen veel sterkere tegenstanders weet hij niet van wijken. Niet voor niets is hij onze beste speler.
Vandaag ging het echter mis, voor de eerste keer dit seizoen. Na het kiezen van een verkeerd plan in de opening keek hij na 22 zetten tegen de volgende puinhoop aan:

KroonR Stand na 22..Dh5

Seven of Nine:
“Resistance is futile. You will be assimilated”.
Roelof:
“Kansloze nederlaag. Mijn tegenstander doet de hele tijd de beste zet volgens Fritz.”

 

 

 

 

 

 

Koster – Van de Pavoordt

Dries doet me wel eens denken aan de Dokter. Zijn naam wordt bijvoorbeeld vaak gevolgd door een versienummer, zie bijvoorbeeld het vorige verslag. Ook zijn er grote verschillen. Dries heeft een module voor sociale vaardigheden, die bij de Dokter overbodig werd geacht. Er is ook minder twijfel en hij kan al helemaal niet worden uitgezet.
Alle versies van Dries zijn geprogrammeerd om aan te vallen.

Koster

Stand na 30..Dg2

We komen erin na de dertigste zet. Dries heeft eerst een pion geofferd en vervolgens een kwaliteit. Wie zou hier niet op e6 slaan? Een pion terugwinnen en nog wel met schaak! Dat is ook precies wat Dries deed.
Beter is echter 31. Dd6! en zwart moet berusten in zetherhaling.

 

 

 


Even later stond de volgende stelling op het bord:

Koster2 Stand na 32..Tb8

Weer redt Dd6 de situatie, bijvoorbeeld 33.Dd6 Db7 34.Lxg7+ met eeuwig schaak.
Dries speelde hier 33.Le5, maar na 33..Lf4! is het verloren. 33..Lb4 is zelfs nog sterker.
Jammer voor Dries, zo’n leuke partij verdiende een beter lot.

 

 

 

 

 

Putski – Heijne

Bij Henk een zeer ongebruikelijke opening, en dit keer was het niet eens zijn schuld. Onze man pakt al het aangeboden materiaal.
Putski: “Bekend is volgens mijn tegenstander een partij Zvagjinsev-Khalifman, waarin de zwartspeler ...Dxf4 niet aandurft. Ik wel :)”.
Voice-over: “To boldly go where no man has gone before…”

Putski Stand na 32.Ld4

Hier greep Putski naar zijn e-pion, maar net op tijd hield een voorgevoel hem tegen. Gelukkig maar! Hij speelde 32..Lc5 en won eenvoudig.

 

 

 

 

 

 

 

 

Postma – Klinge

Partijen van Jan zijn notoir lastig te bespreken vanwege problemen met het notatiebiljet. Dezelfde krachten die de Voyager 70.000 lichtjaren wegslingerden lijken ook te werken op notatiepapiertjes. Dit keer kon in de pizzeria een trekstraal worden aangewend, maar ook daar schoten we niet veel mee op:

Postma

Jan stond de hele partij onder druk. Vanwege de slechte stand in de match probeerde hij het nog wel, maar uiteindelijk kwam hij met remise nog goed weg. Netjes gekeept Jan!

 

Bloemsma – Bodewes

Peter is in vorm dit seizoen. Al vijf overwinningen mocht hij bijschrijven, tegen maar één nederlaag. Laten we eens gaan kijken hoe het hem vandaag verging.

Bodewes

Stand na 30.Te1

Eén van onze voorgeprogrammeerde, ingesleten patronen heeft met de onderste rij te maken. Niemand wil graag mat achter de paaltjes worden gezet en Peter heeft zijn koningsvleugelpionnen nog keurig op een rijtje staan. Zou hij daarom 30..Td2 gemist hebben?
Peter: “Helemaal gemist. Hierna is het vrijwel gelijk. 31. Lc4 Td1. Niemand wint.”

Peter speelde 30..Lb5 en na 31.Te5 Tb8 32.Tf5 verloor hij een pion. Het eindspel bleek niet te houden.

Hiermee was de match afgelopen en kon Putski via zijn mobiel (vroeg of laat wordt dat misschien ons Implantaat) de uitslag doorgeven aan het Collectief. De Spassky’s zetten hun inmiddels al aardig lange reis volgend jaar voort in de derde klasse, maar dat wisten we al. verslag: Maurits

 

Pallas gedetailleerd

 

 

HSP/Veendam - Spassky's: 4 -4

11 maart 2017

In debat in de derby; HSP/Veendam – Spassky’s
een duoverslag door Roelof Kroon en Henk van Putten

 

gedetailleerd maart 2017

 

Anderhalve week voor de derby tegen de coalitie HSP/Veendam plofte er een keurige mail in mijn mailbox. Theo Mooijman heette ons welkom op zaterdag 11 maart in Hoogezand en meldde dat op de dag zelf Wiebe Wielenga de rol van teamleider op zich zou nemen. Theo Mooijman, ik kende hem eigenlijk nog niet zo goed, of het zou moeten zijn uit een anekdote die ik ooit eens vernam van een schaakvriend over een prijsuitreiking na een schaaktoernooi in Veendam. Spreekstalmeester Theo had het woord en stond voor iedere prijswinnaar oeverloos stil bij diens formidabele prestaties, met als vaste afsluiter: "En vertel ons, wat ga je met je prijzengeld doen?" Dit tot steeds zichtbaarder wordende ergernis van de sterke Noordelijke schaker E., die de ceremonie echter niet kon en wilde ontvluchten, want zijn prijs kwam pas aan het eind: hij was winnaar van de hoogste groep. Daar aangekomen volgde na de gebruikelijke bewieroking van de winnaar, ook voor hem de vraag. "En E., wat ga jij met je prijzengeld doen? " Die kwam voor E. dus bepaald niet onverwacht.  Zijn antwoord wèl en daaruit bleek zijn grote ergernis over deze lange prijsuitreiking: "Ja zeker, daar ga ik zo meteen van naar de hoeren!" Theo Mooijman gaf echter geen krimp en antwoordde. "Een stukje humor van de kampioen, mensen, niet bestemd voor jeugdige oortjes."


Iemand die zo van spreken houdt, moet wel een politicus zijn en dat klopt. Theo is afdelingsvoorzitter en oud-raadslid van Groen Links in Veendam. Hij is behalve teamleider ook een van de potentiële invallers in het eerste team van HSP/Veendam, maar moest vandaag  flyeren voor zijn partij en kon daarom dus geen partij spelen. Dat zorgde voor een leeg bord, want ook de overige negen kandidaat-invallers waren verhinderd.
En zo nam onze lijsttrekker Roelof het op bord 1 virtueel op tegen Wilders van de PVV. Die mijdt zoals bekend vrijwel ieder debat en het eerste punt was binnen. Het gaf Roelof de kans om de middag te verslaan.

flyer


De wedstrijd begint wat rommelig. De klokken bleken niet juist ingesteld te zijn en de tafeltjes instabiel. Voor deze derby niet erg, beide teams kunnen niet meer degraderen, noch spelen zij nog voor het kampioenschap. Nadat er door Wiebe wat wiebelende tafels tot rust waren gemaand en Roelof enkele onwillige klokken bij de tijd had gezet, vangt de match pas echt aan.


Aan bord 2 duelleert Dries met HSP-Veendams sterkste speler: Peter Riksten. Zijn politieke voorkeur ken ik uiteraard niet, zijn stijl is die van de SGP: degelijk en vóór de doodstraf. Arme Dries.
Roelof merkt op: ”Lang kon Dries de strijd om de zwevende kiezer volhouden, maar uiteindelijk werd het argument ‘Kg6’ hem fataal. Als hij daar meer met Rutte was meegegaan en rechts afgeslagen was met ‘Ke6’, dan had hij misschien nog een punt kunnen maken. Dit kwam ook doordat zo rond het derde/vierde uur het debat wat uit zijn tijd liep waardoor Peter te weinig tijd restte om daar meteen al goed zijn standpunt neer te zetten.”
Koster - Riksten

Dries1 Dries speelde 46…Kg6 en kwam in matnet.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Evert op drie neemt het op tegen Wiebe Wielenga. Ook Wiebes politieke voorkeur ken ik uiteraard niet, maar qua schaakstijl komt als duiding  ‘progressief’ gelijk op. Ik zet in op de SP. Roelof beaamt wat Evert zelf opmerkt over zijn partij: “Een interessante partij tegen Wielenga, waar ik voor het eerst een pionoffer op het bord had, dat thuis in de voorbereiding door mijn spindoctor werd geadviseerd. Zwart gaat gelijk terug met dame naar a5, waarna Fritz aangeeft dat na Pe5 ongeveer +0,5 voor wit is. Ik verzon de op zich mooi manoeuvre Lh4, Le1 om naar b4 te gaan. De zwevende kiezer is daar matig enthousiast over en beoordeelt de stelling als +0,04.

Ik speelde hier het slechte 13. f5, waardoor zwart los kon komen.
Fritz beoordeelt de stelling na bv 13. c4 als ongeveer gelijk, +0,04.

Na 13.f5 is het -0,56 !

Evert1

Daarna loop ik achter de feiten aan en speelt Wielenga het heel sterk. De rest is keepen. Op een gegeven moment kom ik nog terug tot -0,69, maar ook daarna speel ik niet de beste zetten. Al met al een partij waar ik veel van heb geleerd.”

 

 

 

 

 

 

Op 4 Putski tegen Scharft.  De politieke voorkeur van Scharft is me ook onbekend, maar qua spel is het woord “nivelleren” op zijn plaats. Johan vindt dat een feestje en dan zitten we bij de PvdA. Roelof is kritisch over mijn openingsopzet met …Dxb3 en xd4. Die is idd. niet best, zoals ik het hele seizoen al ongeveer slecht uit de opening kom, en dan soms remise maak en soms niet. Een remise tegen Scharft ligt echter voor de hand en dat komt op het scorebord na veel gezwoeg van vooral de zwartspeler.
Toch zijn er twee interessante momenten.
Scharft-Van Putten

Putski1 Hier had Johan 11. Txa6 vooruitgezien, maar dat is toch niet goed. 11.. xa6 12. Pc7+ Kd8 13. Pxa8 Pxe4 en zwart is opeens in het voordeel.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Putski2

Hier had Johan zijn voordeel kunnen omzetten in een pion door xa6 te spelen: 27 xa6 xc4 28 xb7 Lxb7 29 Txb7+ met een (zeer) voordelig eindspel.
Een zet later, na 27 xd5 xd5 werkt deze verzilvering niet en is 28 xa6 juist een grote val, door beiden gezien: 28…xc4 29 xb7

 

 

 

 

 

 

 

Putski3 29..Txa5! 30 b8D Ta1+ 31 Ke2 Lg4+ met winst voor zwart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dan bord 5: Maurits kruiste daar de degens opnieuw met Rienk Hoogeveen. Het zal de lezer intussen niet verrassen: Ik weet niet wat Rienk stemt. Wat zijn aanpak van de opening betreft kom ik uit op conservatief, maar met oog voor het milieu. Christenunie zou ik zeggen. Maurits bereikt voordeel, maar weet niet door te pakken helaas.
Logtmeijer - Hoogeveen

Maurits1 Roelof: “Stelling na 15..Dd7 Eigenlijk telde ik hier het punt al. Wit heeft alles gekregen: een toren op h8 die niet meedoet, een geweldig centrum en een slechte loper op c8. Wit staat zeker beter.

 


 

 

 

 

 

 

 

Maurits2

Roelof:  “Om trucjes op de onderste rij eruit te halen speelde Maurits 21 h3?


Ik ben het met Maurits eens dat direct 21.d5 beter is: 21...exd5 (21...Pe7 22.Dc2+ g6 23.Pd2±) 22.cxd5 Pb4 23.d6 c5 24.a3 Pc6 25.Dc2+ Kg8 26.Tab1±
23.e6 is ook sterk fxe6 24.Pe5 De7 (24...De8 25.dxe6 Dxe6 26.a3 Pd5 27.Dc2+ Kg8 28.Pg6 wint een kwaliteit) 25.a3 Pxd5 26.Dc2+ Kg8 27.Pc6 wint een kwaliteit
Eerst 21.Dc2+ is ook een mogelijkheid. Idee is om de toren opnieuw in te sluiten omdat 21...g6 voordelig is voor de opstoot d4–d5 22.d5 Pb4 23.De4 en er is een aanval mogelijk met Dh4, Pg5+ en Lc1.
Op het laatst staat het zo:

Maurits3

Stelling na 48…Lc4? Roelof: “48...Lb7 49.Kd2 Pd5 50.Pb3 a4 51.Pc5 Lc6 52.Pd3 Lb5 53.Pe5+ Kf6 54.f4. Rienk geeft 48...Pc6 49.Pxc6 Lxc6 50.f4 met remise.”

 

 

 

 

 

 

 

 

Op bord 6 onze topscorer dit seizoen, Peter Bodewes tegen een oude bekende Thale. Wat Thale is gaan stemmen….geen idee. Zijn stijl van schaken ademt een hang naar vrijheid en ik zet die bij de VVD of het Forum voor Democratie. Jan Roos zou ook nog kunnen. Roelof is erg te spreken over Peters spel:
Hadderingh - Bodewes

Peter1 Roelof: “Hier volgde 5…Lxb1. 6.Da4+ c6
6.Txb1 Lb4+ 7.Ke2 kan volgens mij nog net. Volgens mij heb ik het ooit eens in een boekje zien staan
6...Pc6 is een serieus alternatief 7.Txb1 Lb4+ 8.Kd1 Pe4 lijkt heel goed, maar wit heeft nog 9.cxd5 Dxd5 10.Lb5 en nu hangt de loper op b4.
6...b5 is de variant van in de pizzeria 7.Dxb5+ c6 (7...Pbd7 8.Txb1 Tb8 is nodig) 8.Db7 Da5+ 9.Kd1 Lxa2 en naast 10.Kc1 kan ook 10.Txa2 Dxa2 11.Dc8+ Ke7 12.Ld6+ Kxd6 13.Dd8+ Pbd7 14.c5# een matje dat we helemaal niet hadden gezien
De partij ging verder met 7.Txb1 dxc4 8.Dxc4 b5. Later in de partij stond het zo:
Peter2 28...e4 29.Td2??
Is dit een blunder, of leek de strijd voor wit sowieso de verkeerde kant uit te gaan? Iets verkeerd tussen de oren wellicht?
29.Tb1 =/+ en zwart staat inmiddels beter, maar is er nog lang niet. Beoordeling Houdini: -0.46/0
29...e3 30.Tc2 Txc2 31.Lxc2 e2 32.Tb1 e1D+ 33.Txe1 Pxe1 34.Le4
Het paard is weliswaar opgesloten, maar daar valt genoeg aan te doen. 0–1”

 


Dan Janski op 7 tegen Jan Lulof. Tsja, wat zou Jan Lulof hebben gekozen? Zijn speelstijl is dynamisch, met wat leuke maar dubieuze openingen op het repertoire, althans in de tijd dat ik nog geregeld tegen hem speelde in de interne van SC Groningen. Een uitgesproken aanpak. Groen Links dan maar.
De notitie van Janski’s partij was overigens zoek. Associaties met het Teevenbonnetje doemden op, maar Roelof reconstrueerde de partij uit zijn hoofd…Zijn oordeel: “Henk pleegde politiek gezien zelfmoord. Loperpaar, mindere pionnenstructuur en toch afruilen naar een verloren eindspel. Ik begrijp die hang om af te ruilen in verkiezingstijd niet echt: dat doe je toch pas als je aan het onderhandelen bent over een nieuw kabinet. Waarom moest de toren geruild worden? Kabinetsonderhandelingen na 22. Lxd5, je electoraat verliezen is 22. Le5. Na 23 … Lxe5 (dat een pion verliest), kan geen 24. Lxd5 meer vanwege 24… Lxh2+. Daarna hield Henk nog héél lang stand. Dat was erg knap.”
Jansen – Lulof, Stelling na 21..Lf6Janski1

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Op Bord 8 ten slotte nam Jan het op tegen Sprik. Spriks keuze op 15 maart kan ik wederom niet raden, maar we hebben het CDA nog niet gehad.
Roelof oordeelt: “heel vreemde Draak met Pb3. Nooit eerder gezien. Ik had er alle vertrouwen in, maar Jan beet niet door. Pas in het eindspel, nadat Jan twee keer gemaand was om door te spelen voor het team, bleek gewoon dat Jan beter is in het eindspel dan Sprik.”

De partij zal, zoals al Jans partijen, de annalen niet halen, want slingert nog ergens in of rond de speelzaal…dan wel ging intussen mee met de gemeentelijke vuilophaaldienst van Hoogezand.


Het zal de lezer overigens zijn opgevallen dat D'66 ontbreekt in dit verslag. Als je in de peilingwijzer bij elke stelling ‘geen mening’ invult, dan kom je uit bij D’66. Er waren weinig meningsloze partijen gisteren. Het werd een hard en taai debat om de stemmen.
4-4 derhalve en daar hadden alle deelnemers achteraf wel vrede mee. Deze wedstrijd verdiende vandaag geen winnaar. De sfeer was goed, en beide teams zijn nog veiliger dan voor deze zaterdag al het geval was. Een veiliger wereld, het zou de topprioriteit van alle politiek op dit moment moeten zijn.

 

 

Uit het Spassky’s woordenboek (zie: Woordenboek)

Spassky's -Zevenaar: 4 - 4

4 februari 2017

verslag: Janski

 

gedetailleerd Spassky's-Zevenaar

 

Zaterdag 4 februari konden we eindelijk weer eens los in de KNSB-competitie. De tegenstander was Zevenaar, een team met een evenwichtige verdeling in ratings.
We waren ruim op tijd en iedereen zag er fris en fruitig uit. Om tien minuten over een gingen de klokken aan, want Zevenaar was wat te laat. Ach, we zijn soepel.
Het remise-aanbod zou het favoriete wapen van de middag blijken. Maar liefst aan zes borden werden de halfjes genoteerd. Het was dat Giri verhinderd was op bord een, anders waren het er zeven geweest. Maar ja, dan hadden we ook de match verloren.
Omdat ik zelf nogal geplakt zat aan mijn stoel en weinig heb rondgelopen, heb ik geen idee van de volgorde der dingen. Wat ik heb meegekregen is dat Dries en Jan K. vrij snel remise overeenkwamen.

 

Ik loop de borden langs, te beginnen bij onze man aan acht, Jan K. ‘Een veilige remise’

 

dia1

Jan aan zet met wit tegen Freriks, had hier Td6 kunnen proberen met beter spel, en zijn tegenstander wellicht kunnen spassken. In de partij volgde 19. Pb2 Pd7 20. Le3 Dxc2 21. Ld3 Dxf2 22. Kxf2 en Jan made him an offer he could not refuse. Remise.

 

 

 

 

 

 

 

Dan mijn partij met zwart tegen Kevin Verfuerth. ‘Een onjuiste Koster-batenanalyse en de partij verjanseld’. Uit de opening had ik een wat ongemakkelijke stelling met een sterke witte loper op g2. Ik verdedigde sterk en kwam op en un momente dado in de volgende stelling terecht.

 

dia2Ik heb kundig alle dreigingen gepareerd. Mijn loper op d8 is het slot op deur. De carabinieri zijn kansloos. Wit heeft net 34. Th6 gespeeld. Ik moet Kg7 spelen, 35. Tc6 en remise komt eraan. Maar ik overschatte mijn stelling compleet en speelde hier 34. …. c4?. Het spook was dat wit niet mag nemen vanwege d3 met winst. Maar wit neemt niet en speelt 35. Kf2. Nu had c3 nog gerekt maar ik speelde de blunder 35. cxd3??. De d-pionnen werden opgehaald en op zet 40 was het curtains. Hoe is het mogelijk om in vijf zetten je stelling zo te verjanselen. Ik zat er wel even doorheen. Een nul.

 

Naast mij voerde onze Piotr de witte stukken tegen Toon Janssen. ‘Peter zat te gnieden’.
Janssen wist in de opening niet de goede toon te vinden. Peter stond gewonnen met twee pluspionnen. Maar dan, quote Peter: “Dat besef, en het feit dat de zwartspeler wel erg gemakkelijk zijn materiaal inlevert deed me een beetje in slaap vallen (gnieden, HJ).” Gevolgd door meer prachtige quotes: “Waarom ik het niet speelde is me echt een raadsel.” En: “Ik had op dit moment bijna geen tijd meer; iets minder dan twee minuten en ik pruts maar wat raak.“ De volgende stelling komt op het bord en oordeel thuis.

 

dia3

Janssen heeft 45. … f5 gespeeld. Nu vallen enkele zetten op: 46. Pxf5, 46. Kc3 en 46. a4. Allemaal het overwegen waard. Die laatste moet goed zijn en Peter speelde die ook.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Enkele zetten later:dia4

Hier had Peter 48. h4 kunnen spelen met zeer goede kansen. Hij speelde a5 en de partij eindigde in remise. Jammer, boeiend, net niet!

 

 

 

 

 

 

 

 

We zijn alweer bij bord 5. ‘Hamkaas.” Ons geheime wapen Edwin voerde de zwarte stukken tegen Bart de Kort. In de stijl van Bart hou ik het kort, net als de partij. Volgens Edwin: “Hij deed het dus heel rustig aan en speelde geen c2-c4 om het centrum te controleren. Daarom gebeurde er eigenlijk niets anders dan afruilen. Toen de gelegenheid zich voordeed bood hij remise aan. Weinig over te melden, zelfs Groningen-Excelsior van die avond was een boeiender remise...” OK, toch de slotstelling even met zwart aan zet.

 

dia5

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Dries 2.0’. Dan zijn we aan het toprijtje met op vier onze Dries 2.0. met wit tegen de oude Verfuerth, Thomas. Dries, immer optimistisch, maar de laatste tijd ook solide. Na 17. b4 is de stelling als volgt:

 

dia6Zwart speelt 17……Pxe2+ en nu had Dries met Pxe2 spel kunnen houden. Dries speelt 18. Dxe2 en meldt: “Amper over nagedacht, maar ik had zijn Pa4 niet verwacht. Daarom was Pxe2 beter! Dan moet zijn knol terug. En heb ik meer ruimte.” Na 18…..Pa4 en zes zetten later kreeg Dries een aanbod dat hij niet kon weigeren. Solide en niet op drieste wijze. Remise.

 

 

 

 

 

‘Opsporing verzocht.’ Nog steeds een partijtje in de min en alle hoop gevestigd op Jan P. Ik heb werkelijk al mijn mailboxen uitgeplozen en de analoge post doorgezocht. Ook het oud papier is omgeploegd. Geen partij van Jan. Nu is bekend dat hij zijn partijen niet bewaart. Klaar is klaar. Ik zie net op TV dat verdere zoektocht naar Postma-Pelgrom is gestaakt. De partij is in remise geëindigd.

 

Dan Putski op twee. ‘Shjansen’. Met wit tegen Arie Huysman. Putski komt werkelijk uitstekend tot gewonnen uit de opening en de volgende stelling ontstaat na 21 …… Lc8 van zwart.

dia8

Nu is 22. Tac1! afgelopen. Maar Putski koos voor 23. Ph4. En het witte voordeel verzandde geheel. Sterker nog, de slotstelling is heel goed tot gewonnen voor zwart.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

dia8 Na 30. a4 biedt Putski remise aan. En die accepteert! Putski: “Mijn taaie tegenstander was blij met remise, maar eigenlijk stond hij duidelijk beter in de slotstelling.” Een fraai staaltje shjansen.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

‘Yskoud’. De laatste hoop is gevestigd op Kronov. En terecht. Roelof bleek te sterk. Een belangrijk moment is de stelling na Kronovs 21. …. Df6.

 

dia9

Wit had hier 22. Pg4! kunnen doen. Roelof: “22.Pg4! had ik wel gezien maar ik had de volgende tactische wending helemaal niet gezien. Fritz geeft namelijk 22...Dg5 23.Dxg5 hxg5 (met betere stelling dacht ik) 24.Pxd5 cxd5 25.Pe3 met sterk tegenspel. De pionnenmassa is overweldigend en b7 valt.”
Na wits 23. Pxd7 Lxd7 ging het bergafwaarts en noteerde Kronov op yskoude wijze de enige winstpartij van de dag. En gelukkig nog een 4-4 eindstand.

 

 

Daarna hebben we bijzonder gezellig getafeld in Taj Mahal. Enkele Spassken gingen die avond nog naar Groningen-Excelsior. En ook dat werd: remise.

 

 

De Meppelweg en het Cynthia-syndroom

MSV -Spassky's: 5½ - 2½

17 december 2016

verslag: Evert

 

gedetailleerd5

 

Een gelukkige jeugd? Ogenschijnlijk wel, we zien hier een jongen opgroeien op Meppelweg 207 in Den Haag. Bezeten zien we hem voetbaluitslagen uit zijn hoofd leren en de standen bijwerken. Alle spelletjes worden uitgeprobeerd. Van Memory tot Reis om de Wereld. En niet te vergeten Bingo, dat veel door hem gespeeld werd. De kaarten van de Bingo waren voetbalclubs en de diverse getallen op de kaart, werden ook weer vertaald in voetbaluitslagen.

 

Vier hoog in het Haagse. Naast de spelletjes vond de jongen het ook leuk om zilveren lepeltjes door de regenpijp naar beneden te gooien. Zijn moeder deelde die hobby niet. En toen zijn vader een mooie poef meenam uit Tunesië probeerde hij daar de schroevendraaier op uit, om te kijken of hij mooie symmetrische gaatjes kon maken. Onbegrijpelijk dat dit kunstwerk niet door zijn vader werd gewaardeerd.

Waarom ging deze jongeman niet naar buiten zoals zijn leeftijdgenoten? De verklaring in nogal simpel, dat kwam door Cynthia. Was dat het meisje van zijn dromen? Hij was immers altijd verliefd, maar zo verlegen dat hij pas op zijn 18e met meisjes durfde te praten. Had zij mooi bruin haar en bruine ogen?

Nee! Dit mormel heette Cynthia en was zwartwit gevlekt. Het blafte en rende rond op vier poten. De jongen leerde, dat zoiets een hond werd genoemd. Iedere keer als hij naar buiten ging, kwam de viervoeter op de jongen afgerend om hem te bijten. Verder beet Cynthia niemand, alleen hem. De eerste tien jaar van zijn leven werd hij met enige regelmaat door dit zwart-witte monster gebeten.
Vandaar zijn vlucht naar binnen en naar de veilige spelletjes.

 

Toen hij tien was leek de bevrijding te komen. Het gezin ging verhuizen van de Meppelweg 207 in Morgenstond naar Isabellaland 1174 in Mariahoeve. Voor kleine kinderen zo'n beetje de andere kant van Den Haag. De kleine jongen was euforisch, ver weg van Cynthia. Eindelijk de mogelijkheid om buiten te spelen...

Weg van de spelletjes. Innig tevreden was hij met vriendjes aan het voetballen. Hij wilde net scoren toen er plotseling een zwartwitte hond aan zijn been hing. Het gezin van Cynthia had namelijk besloten om ook te verhuizen van de Meppelweg naar Isabellaland. Weliswaar naar een naastgelegen flat, maar het speelveld lag er tussenin.

De jongen begreep dat er niets aan te doen viel. Het Cynthia-syndroom was een feit. Hij verliet het speelveld definitief om zijn leven aan de spelletjes te wijden. De Memory, de bingo werden al snel ingeruild voor het nobele schaakspel.

 

De echte bevrijding kwam pas toen hij bijna 16 was. Zijn ouders verhuisden naar het buitenland en hij vertrok naar Enschede. De eerste weken keek hij nog angstig om zich heen, maar het bleek dat Cynthia niet naar het oosten van het land was verhuisd.

Het leven verstreek. Net na zijn zestigste verjaardag vroeg zijn coach hem om mee te spelen in Meppel tegen een ander schaakteam. Het leek hem zeer onverstandig, was hij niet ooit vertrokken van de Meppelweg om het syndroom, waarom dan terugkeren naar Meppel. Zijn captain was onverbiddelijk: geen invallers dus spelen!

 

Tijdens de wedstrijd bleek Cynthia overal aanwezig te zijn. Ze drukte een grote stempel op de wedstrijd. 
Dries leek verlamd en gaf een pion weg. Hij knokte zich nog even terug, maar ging vervolgens kansloos ten onder.
Roelof zag het bijtgevaar pas toen hij een kansrijke aanvalsstelling had. Snel remise aangeboden om er van af te zijn.
Evert speelde zich twee keer door het syndroom heen, om vervolgens stijf van de zenuwen een remisestelling weg te geven.
Henk probeerde de hond op afstand te houden door overal op het bord hondenbrokken te strooien. Helaas beet zijn tegenstander stevig door.
Maurits is gelukkig niet erg bang voor honden. Na een redelijk succesvolle opening, schrok hij dusdanig van een blaffende hond op straat, dat hij een stuk weggaf.
Jan probeerde het gambiet van oude provo Roel van Duijn (1. e4-c5, 2.a3 met g6 te verdedigen). Hij  leek totaal niet zijn dag te hebben en mocht blij zijn remise.
Janski had er ook veel last van. Weliswaar een goede partij, maar op het laatst werd alles wazig en miste hij de winst, maar wel remise.
Topscorer Peter was de enige die zich Cynthia van het lijf wist te houden. Door het hondenspook vergat hij in de opening wel met Txc3 op slag te winnen. In het verre eindspel wist hij de buit binnen te halen. Hulde.

 

De serveerster zat ook in het complot. Van een aardig ogende poedel veranderde ze in een fel bijtend keffertje. Nee, die drankjes zaten beslist niet in de deal!

Cynthia was ons vooruitgesneld en had in de parkeergarage alle lichten gedoofd en de hefbomen gesloten. We trachtten contact te leggen met de baas van de hondenkennel, maar zijn geluid leek meer op een gorgelend geluid van een stokoude bokser. Tastend door het duister, loerend achter ieder hoek bleek het toch nog mogelijk om deze kelder des doods te verlaten. En hoewel de chauffeurs met knikkende knieën achter het stuur zaten, wisten ze hun bolides toch nog uit dit behekste Meppel vandaan te krijgen.

Meppelweg.

 

 

We staan er weer

Spassky's - Caissa 3: 4½ - 3½

29 november 2016

verslag: Peter

 

“Volgende keer tegen Caissa staan we er weer” waren de voorspellende woorden van de teamcaptain direct na de blamage in Arnhem de voorgaande ronde. En we stonden er! Bijna letterlijk ook want dat we allemaal een zitplaats hadden ging niet helemaal vanzelf hoorde ik naderhand. Een proloog van Van Putten maakt een en ander duidelijk.


Proloog door de teamleider: de fabel van Sissa

 

Wie kent er niet de fabel over Sissa die het schaakspel uitdacht voor koning Shiram? De koning uitte zijn dankbaarheid en vreugde over deze gunst, en sprak tot Sissa: ‘Vraag mij alles wat gij verlangt.’ Sissa dacht na en sprak: 'Dan wens ik één graankorrel op het eerste veld, twee op het tweede veld en zo steeds een verdubbeling tot het laatste veld.' De koning vond dit maar een bescheiden wens en stemde tevreden toe, totdat zijn rentmeester hem voorrekende dat al het graan van de wereld niet voldoende was om aan het verzoek te voldoen....

 

Of het toeval is of niet, sindsdien hebben er altijd briljante wiskundigen geschaakt bij Sissa. Een van hen slaagde er op zaterdag 26 november jl. in om de beide teams van Staunton en Spassky's in het instructielokaal te plaatsen, een geometrische prestatie van formaat: 32 spelers, 16 tafels!

 

Dat deze uitdaging door de rekenmeester was aangegaan was des te opmerkelijker, daar er op deze wijze in de meer dan drie keer zo grote bovenzaal slechts drie matches zouden plaatshebben, te weten die van Sissa I, II en III, en in het instructielokaal, nog geen 1/3 van het oppervlakte van de bovenzaal groot dus, liefst twee. Goed, in de benedenzaal werd gedamd, maar de enige nuance die ik verder nog wist te bedenken is dat een wedstrijd van Sissa 1 (in de meesterklasse) twee borden meer telde.

 

Met de atmosfeer in het instructielokaal, die, met een najaarszonnetje pal op de ruiten, in geval van 16 spelers al tot een ware broeikas kan worden, was geen rekening gehouden, noch met de heldere afspraak die door de teamleiders van Spassky's en Staunton met de beheerder van het Denksportcentrum vooraf waren gemaakt. Deze, het kan geen kwaad denk ik om ze een keertje te herhalen, luidde: Sissa met drie teams in de bovenzaal samen met de Spassky's, Staunton in het instructielokaal.

 

Om kort te gaan: rond half een werd met vereende krachten alsnog een achttal tafels in de bovenzaal bijgezet, uit de boogde legbatterij vandaan naar het scharrelhok der Sissanen, waar zesentwintig Sissanen afscheid moesten nemen van de aldaar voor hen ongetwijfeld liefdevol gesitueerde eilandjes. Vereende krachten wil zeggen: Twee Spassken, één vroege Stauntonspeler, schaakreporter Jan van Os (hulde), en fotograaf Harry Gielen (lof); de Sissanen vonden het, behalve véél te laat, geloof ik vooral ook helemaal niets wat die teamleider van de Spassky's daar aan hun hoofd zat te zeuren (foei).

 

Op 4 februari 2017 zullen er weer vijf KNSB-teams in het JvdW spelen. Het gaat dan, verbazen zal het de lezer niet, wederom om Sissa 1 tot en met 3, Spassky's en Staunton. Het is mij onbekend of er in de benedenzaal opnieuw een andere activiteit zal zijn, zo ja, dan lijkt het mij de ultieme hersenkraker voor de zeker niet ongetalenteerde mathematici van Sissa om eens te proberen hun eigen drie teams in het instructielokaal te plaatsen. Kunnen daar wellicht ook 26 tafels geposteerd worden? We gaan het zien. De teamleider van de Spassky's helpt graag mee tafels sjouwen. En op Jan van Os en Harry Gielen is ook altijd een beroep te doen.

 

Ik ben me van dit alles niet bewust als ik, iets te laat, aanschuif aan bord 8. Een notatiebiljet wordt me door Dries aangereikt. Hij speelt zelf niet vanwege een lelijke sportblessure en komt dus kijken. Hij komt niet, zoals je dat bij de meesten ziet, zo rond de tijdnoodfase even binnen wandelen om dan her en der in wat lijken te gaan pikken, maar hij is nog voor de wedstrijd begint aanwezig! Fantastische teamspeler. Niets dan lof!

 

Ik weet niet meer in welke volgorde de enen en nullen binnen stroomden (want dat waren het voornamelijk) maar ik moet beginnen bij bord vijf. Niet omdat ik dat zo graag wil maar hier zit enige druk achter. Behalve de proloog van de teamcaptain kreeg ik namelijk nog een brief in de bus gedouwd. Een nogal mysterieuze brief. Geen postzegel, geen referentie adres. Niets. Het moet afgelopen nacht zijn in de brievenbus zijn gedropt of misschien heel vroeg in de ochtend. Ik heb in elk geval niets gemerkt of gezien. Een blanco enveloppe met daarin een normaal Aviertje met een aangeniet notatiebiljet. In het brievenhoofd de naam van een groepering waarvan ik nooit eerder heb gehoord. Behalve wat schuttingtaal en behoorlijk grove krachttermen vielen me de woorden “actiegroep”, “vervuiling”en “plantenbak” op. Ik had al snel door met een duister gezelschap te maken te hebben waar niet mee kan worden gesold. Google leerde me dat er verbanden bestaan met een militante groep die zich “Mayonaise is Moord” noemt. Een paramilitaire groepering die vooral in de jaren negentig van zich liet horen. Al met al een zorgelijk geheel. In de korte maar dwingende brief word me gesommeerd aandacht te besteden aan de partij van bord vijf en zorg te dragen voor het aangehechte notatieformulier en alle toekomstige notatieformulieren van Jan P. En dat ze dus weten waar ik woon! En dat ze niet erg gecharmeerd zijn van tegenspraak!! En ook niet van de politie!!! Nou ja, ik heb een vrouw, ik heb kinderen. U begrijpt: ik heb weinig keus.


Jan P speelt een partij die begint zoals er al 1000 partijen zijn begonnen. Het wordt een origineel geheel als wit met een opmerkelijk kwaliteitsoffer komt op zet 12.

 

JanP1 Stelling na de elfde zet van zwart. Wit speelt nu niet 12. Tc2 maar het verrassende 12. bxc3. Een positioneel kwaliteitsoffer dat tot een interessant middenspel leidt.

 

 

 

 

 

 

 

 


JanP2 Een paar zetten later speelt Jan een minstens zo opmerkelijke zet in bovenstaande stelling. Niet het eenvoudige 15. … dxc4 maar 15. … Tc8 Er volgt 16. cxd5 Lxd5 17. Dd2 Le6 18. d5 So far so good, wit heeft iets voordeel maar niet meer dan dat. Een goed vervolg was nu geweest 18. …. Da5 (consequent op de penning spelend) maar vanaf hier worden alle foute paden ingeslagen die er maar voorhanden zijn. Een en ander resulteert in

 

 

 


JanP3 waarna het afschuwelijke 22. … Tc4? consequent de afgrond opzoekt. Er volgt 23. Df4 Kg7 24. e5 fxe5? 25. Dg5+ 1-0.

 

Tot ongeveer de 20e zet is er een Postma en een Spassk in deze partij te ontdekken, daarna lijkt een zelfdestructieve kracht aan het werk en is er geen werkje van de grote roerganger meer te vinden die er op lijkt. Maar er zijn genoeg verzachtende omstandigheden aan te wijzen. Boris Vasilevich weet dat. Ik kijk even naar zijn portret die elke wedstrijd mee reist. Nadat Jan opgeeft vertrekt Spassky geen spier. Mildheid lees ik in zijn ogen. Hij begrijpt het wel. Hij weet hoe het soms werkt. Shit happens, as they say. Het bewuste notatieformulier heb ik als bewijs van goed formulierhouderschap in een speciaal voor dit doel aangeschafte map gedaan. Zo hoop ik voldoende aan de eisen van genoemde actiegroep te hebben voldaan. Bovendien heb ik nu bewijs dat dit het geval is en kan ik verder met het verslag van de gebeurtenissen op deze mooie zaterdag. Dat we er zin in hadden bleek eerder al uit een van de berichten uit de groeps-app: “Typisch een Verosov weertje vandaag. De hele natuur schreeuwt om d4 Pc3!”


Aan bord drie maakte Tom Spits zijn debuut voor de Spassky’s. Tom was nog niet bij alle spelers bekend en dat leidde tot een enigszins genante situatie toen ik aan Dries vroeg wie eigenlijk aan ons derde bord speelde. “Ik” zei de degene die naast Dries stond. “Ah, dan moet jij Tom zijn”. Als oud Caissa lid was Tom een onaangename voor de Amsterdammers. Hij heeft een aantal jaren niet actief achter het bord gezeten maar de partij maakte een zeer goede indruk op alle aanwezigen. Vooral de Spasskyleden waren wel enthousiast. Net als bij Jan, en natuurlijk Spassky – Surachow, Leningrad 1954, Bronstein – Spassky, Amsterdam 1956 of Gipslis – Spassky, Riga 1958 ook hier een kwaliteitsoffer. Nu van onze kant.


Tom1 Op de 17e zet speelt Tom niet het in eerste instantie overwogen Lxa3 maar 17. … Txc3. Wit krijgt enig voordeel maar even later geeft hij zonder noodzaak zijn loperpaar op en dan kantelt de partij langzaam maar zeker. Mede onder druk van de tijd brokkelt de witte stelling af. Wit geeft de kwaliteit terug en het lijkt hopeloos te worden. Toch komt er zo’n tien zetten later komt er nog een kans voor wit.

 

 

 

 

Tom2 Stelling na de 29e zet van wit. Zwart heeft nu de winst in handen met 29. … f6! Er valt een stuk van het bord. Zwart ziet echter allerlei moois op de lange witte diagonaal en speelt 29. … Lxg2. Wit is in ernstige tijdnood en mist hier het sterke 30. Ph5! die de stelling helemaal zou recht trekken. Vreselijk moeilijk te vinden zet natuurlijk. Een van de pointes is dat de g lijn kan worden dichtgehouden met stukken. Na 30. Dh6? krijgt zwart precies wat hij in gedachten had. 30. …Lh1 Na deze zet kan wit alle dreigingen niet meer pareren. 31. Dh3 Txg7+ 32. Lxg7 Kxg7 33. Dc3+ Lf6 34. Dg3+ Kf8 35. Da3+ Le7 36. Db2 Lc5+ en wit geeft op.

 

Wat een lekker partijtje na jaren onthouding! Het leidde bij de jongens van Caissa, die ik later buiten sprak tot volzinnen waarin de woorden overloper en vuil beide voorkwamen. Verder werd gesproken over de lange autorit terug naar huis. In de auto slechts een half punt. Ai, dan wordt een lange rit een hele lange rit. Dit ondanks het feit dat het van Groningen naar Amsterdam een stuk korter is als andersom. Droomdebuut voor Tom.


Net als de overeenkomsten tussen bord 3 en 5 zijn er ook op bord 1 en 2 duidelijke overeenkomsten. Hier speelt de zeldzame zet Kf1 een belangrijke rol. 34. Kf1 uit Spassky – Stein, Moskou 1967 was natuurlijk de inspiratiebron, bij ons zowel als de Caissanen.

 

Roelof1 Dit is de stelling op bord 1. Zwart heeft koningsaanval maar erg verwoestend is dat niet bepaald te noemen. Maar na 28. Kf1? Dh4 wordt de aanval zeer tastbaar. Na 29. h3 wat anders? 29. … Lxh3! heeft de zwarte aanval ineens orkaankracht. Alle stukken doen mee, ook de toren van a8. De witte stukken staan er verloren bij. En verloren is het. Roelof maakt de partij op indrukwekkende wijze uit. Een partij van het soort dat Spassky alleen speelde toen hij tien jaar jonger was als Roelof nu. Dat maakt de prestatie alleen maar nog indrukwekkender!


In de partij op bord 2 werd de zet Kf1 niet eens gespeeld maar bij een analyse bij de Indiër/Roemeense beweerde Putski dat als 37. Kf3 zou worden vervangen door 37. Kf1 er nog ruime remisekansen zouden zijn geweest. Fritz ondersteund die visie niet maar Kf1 is zeker de betere zet.

 

Putski1 In de partij kwam dus 37. Kf3 en na 37. … b4 38. cxb4 Le4+ 39. Pxe4 dxe4+ gaf Henk op. Er komt een vorkje op d5. Overigens was de kiem van het kwaad al veel eerder gelegd. Al op de 8e zet was het kleine zetje 8. a3 een ernstige misser. Ik weet ook niet waar dat vandaan komt. Spassky speelde nooit a3. Een heel enkele keer misschien. In 1959 bijvoorbeeld tegen ene Franz. Die speelde Frans en verloor. Ondanks 5. a3.

 

 

 


Een en ander brengt ons logischerwijs bij de partij van Maurits. Daar werd namelijk geen a3 gespeeld en dus won Maurits ook niet. Ik laat Maurits zelf maar even aan het woord. “Mijn partij was de enige remise en verreweg de saaiste van de dag. Fritz vond alles goed, de hele partij stond het volkomen gelijk”. Onderstaand de stelling waarin de witspeler remise aanbood. De gelijkenis met tal van late Spassky partijen dringt zich op.


Maurits1 Maurits zelf nog even: “Een mooi resultaat tegen een gerenommeerde tegenstander.” Precies! En een heel nuttig halfje.

 

 

 

 

 

 

 

 

 


Even de puntjes optellen. 2½ voor de Spassky’s, 2½ voor Caissa. Bord 4 kan nog alle kanten op, bord 6 staat niet zo goed, bord 8 staat heel goed. Dit wordt nog heel spannend! En met die Spassky’s weet je het natuurlijk nooit. Het zal niet voor het eerst zijn dat we van de koploper winnen en van de uiteindelijke degradant verliezen. Vorig jaar speelden we 4-4 tegen de Twee Kastelen die daardoor uit de KNSB werd geknikkerd, terwijl we van de koploper hadden gewonnen. Boris Vasilevich zelf was dat soms ook. Wat wisselvallig. En we kopiëren onze grote roerganger natuurlijk zoveel mogelijk, dat is inmiddels wel duidelijk geworden. Nu was hij bekend om zijn universele speelstijl. De mogelijkheid om allerlei soorten stellingen te kunnen spelen. Dat scheelt. In Arnhem, de vorige speelronde, stond er in de analyseruimte ergens de hieronder gegeven stelling op het bord.


eindspel1 Zwart aan zet moet hier 1. … Ta6 spelen om Kg6 te voorkomen. Na 2. f6 doe je 2. … Ta2 en de achterwaartse schaakjes redden zwart. Klaar als een klontje. “Dit is toch gewoon Philidor?” opperde iemand. Ik weet niet meer precies wie van de Spassky’s antwoordde maar het antwoord was heel helder. “Philidor? Wij zijn de Spassky’s! Philidor kennen wij niet!”
Maar zo eenzijdig zijn we natuurlijk niet. We hebben meer pijlen op onze boog. Sinds Dries goede vrienden is geworden met Anatoly Jevgenjevisch sluipt ook het spel van Karpov in ons spel. Dries en Karpov kennen elkaar goed, elke teammaaltijd worden we daar door Dries wel even weer aan herinnerd. De maaltijd bij de Indiër cq Roemeen na de wedstrijd was geen uitzondering. Vriend Karpov kwam weer uitgebreid voorbij. Dries en Anatoly ruilen op niet-KNSB zaterdagen vaak postzegels met schaakmotief. “Zeg Tolly (dat is uitsluitend voor de echte intimi, laat dat duidelijk zijn!), heb jij die mooie grote zegel uit de Filippijnen al? Die met Campomanes erop? “Zeker Dries, zeker, die heb ik wel”. Ze spelen dan ook nog even een potje stel ik me zo voor. Aleid kookt ondertussen borsjt want dat is een van de favoriete gerechten van Karpov. Belangrijk daarbij is dat de bietjes ongeschild worden gekookt volgens hem. Niet eerst schillen en dan koken. Njet, njet, njet, eerst koken, dan schillen! Nou ja, zo is Karpov dus in het spel van de Spassky’s geslopen.

 

Een overduidelijk bewijs is de partij aan bord 8. De stijl van Karpov is in alle facetten van de partij te herkennen. Zwart is volkomen kansloos gebleven en het lijkt alsof de witspeler, behalve de speelstijl, ook even de huidige rating van Anatoly Jevgenjevisch heeft geleend. Bodewes (2619) – Visser (2009) Gezien het ratingverschil volstrekt logisch dat het een wat eenzijdig partijtje is geworden.


Peter1 Rechtstreeks vanuit de opening is een stelling ontstaan waarin wit meer ruimte heeft en actievere stukken. Bovendien heeft de zwarte stelling een aantal kwetsbare plekken waar de volgende witte zet de vinger oplegt. 22. Tb3!
Het andere kwetsbare punt wordt een aantal zetten later ingenomen. Dat is feitelijk het eind van de partij.

 

 

 

 

 

Peter2Zwart heeft geen verdediging tegen de dubbele dreiging Pxg7 en Pc5+. Na 31. … Lh6 32. Pc5+ Kd6 33. Pxb7 Txb7 34. Le3+ geeft zwart met een “er blijft me vandaag niets bespaard” op.

 

 

 

 

 

 

 

 


De Spassky’s dus op voorsprong maar bij Jan Kroon hangen er donkere wolken boven de stelling.
JanK1 Wit (Jan K.) staat misschien iets minder maar het is alleszins houdbaar. De kiem van het kwaad wordt hier echter gelegd met het te optimistische 27. Tc1 waar de afwikkeling 27. Df3 meer kansen op gelijk spel bood. Na enige tijd ontstaat er een paardeneindspel met een extra pion voor zwart. Niet zomaar een pion maar een verre vrijpion op de a lijn. Hopeloos voor wit maar Jan verdedigt zich zo taai mogelijk. Alle lof voor “het blijven zitten”. Uiteindelijk beslist natuurlijk de vrijpion en dan is er nog slechts de partij van Evert. Stand: 3½ -3½.

 


Ook bij Evert een paardeneindspel.
Lang geleden, toen ik voor de ballotagecommissie van de Spassky’s zat, moest ik de eindspelen met lichte stukken van Spassky opnoemen (en laten zien) die Boris Vasilevich ooit op het bord had. De klassieker Taimanov – Spassky, Leningrad 1952 die ik niet alleen kon laten zien, maar ook kon uitspelen, gaf destijds de doorslag bij mijn benoeming. Ik weet het nog goed:
eindspel2 Spassky staat een pion voor maar met alle pionnen op dezelfde vleugel is dit lastig te winnen. De partij werd na een hard gevecht remise. Bij Evert is het anders: daar zijn pionnen op beide vleugels. Maar voordat we naar het paardeneindspel gaan, eerst een vroeger moment in de partij.

 

 

 

 

 

 

 

Evert1 Stelling na 29. Pxa8 Zwart speelt hier a tempo 29. … Lc5?. Op het eerste gezicht een logische zet. Dat stuk op a8 moet terug komen en veld b6 moet dus onder controle worden genomen. Als de zwartspeler iets meer tijd had genomen was hem het hele sterke 29. … Lxg5 wellicht niet ontgaan. 30. Lxg5 is daarna niets. Er volgt 30. … Pxg5 en wit heeft niet beter als 31. Pg1. Dan kan zwart kiezen of hij het paard van a8 onmiddellijk ophaalt of eerst nog iets anders speelt. De extra pion op de koningsvleugel is veel waard. De andere optie voor wit is wijken met de aangevallen loper. 30. Lf2 bijvoorbeeld. Maar dan heeft zwart eenvoudig Ld8. Typisch geval van te snel gespeeld. Wit heeft na de tekstzet iets voordeel.
Het extra witte paard blijft nog een flink aantal zetten in leven. Pas op de 36e zet verdwijnt het van het bord.

Evert2 Stelling na 36. … Kxa8. Wit staat voor een hele moeilijke beslissing die achter het bord nauwelijks gefundeerd is te nemen. Ga je met Pc6 voor de a pion of speel je h4 gevolgd door Pxf7. De engines spelen hier graag 37. h4 maar het is goed denkbaar dat na nadere analyse dat oordeel moet worden bijgesteld. Een aardige opdracht voor een herfstige zondagmiddag. Evert speelde 37. Pc6 en krijgt dus een meerderheid op de damevleugel. Voordat die meerderheid echt iets gaat betekenen moet er nog wel wat water door de Amstel want de waarde van de achtergebleven a pion is vooralsnog niet hoog.


Evert3 Stelling na 42. Pf4. Zwart heeft de damevleugel onder controle maar de andere kant van het bord lijkt voor wit. Hoe gaat zwart zich verdedigen tegen Pd5? Zwart besluit, alweer heel snel, tot een rigoureuze oplossing: 42. … f5. Dit verzwakt de stelling behoorlijk en wit heeft hierna weer een lekker voordeeltje. Slim was 42. … Kc5 geweest waarna 43. Pd5 niet gaat wegens f5. De stelling is daarna niet meer te winnen. Beter als 43. Pd5 is 43. h4 om na 43. … Pf7 te vervolgen met 44. Pd3+ Kb5 45. Kd4. Plusje voor wit maar is het genoeg?

 

 

Evert4 Stelling na 46. …Pc3 Hier waren de meeste toeschouwers ervan overtuigd dat wit zou winnen. 47. Pc1 en hoe gaat zwart zijn koningsvleugel overend houden? Evert ging echter lang in de denktank. Waar kijkt hij allemaal naar vroegen we ons vertwijfeld af? Misschien naar dit: 46.Pc1? Kc5 47.Kf4 Kd4 48.Kxf5 Ke3 Ai. Het paard is verloren. 49.Kg5 Kd2 50.Kh6 Kxc1 51.Kxh7 Pe4 52.Kg6 Pg3 53.Kg5 Kb2 54.Kg4 Pe4 55.Kf5 Kxa2 56.Kxe4 Kxb3 57.h5 Ka3 58.h6 b3 59.h7 b2 60.h8D b1D+. Wat een variant! Er was geen hond die dit allemaal had gezien maar Evert voelde duidelijk onraad. Er kwam 47. Kf4! Fantastische zet! Zwart mag de a pion hebben. De b pion is namelijk een veel lastiger prooi. Na 47. … Pxa2 48. Kxf5 staat zwart op de rand van de afgrond. Wellicht dat 48. … Pc3 het nog net droog houdt maar dit eindspel wordt nooit meer gemakkelijk voor zwart. In de partij kwam 48. Kc6 waarna wit helemaal gewonnen staat. De h pion ophalen en met de eigen h pion promoveren dan wel de h pion gebruiken als lokaas. Evert speelde echter voorzichtig 48. Ke6?! Opnieuw is Pc6 een mogelijke remisekans maar er volgt 48. …h5 49. Ke5 Een groep Spassken stond gespannen rond het bord. Zwart speelt a tempo 49. Kb5? Een hele rare zet. Ik kijk Jan aan, er is oogcontact met Dries. Zichtbare opluchting. Iedereen die om het bord staat weet dat de partij nu de goede kant op gaat rollen. Met de zwarte koning helemaal misplaatst is het nog slechts een kwestie van tellen. Wel nauwkeurig tellen, maar puur tellen.
50.Kf5 Pc3 51.Kg5 Pe4+ 52.Kxh5 Pd2 53.Pc1 Pf3 Nou nog een diagrammetje dan. En de witspeler aan het woord:
“Dit was het moment, dat mijn tegenstander ogenschijnlijk zelfverzekerd opstond. Ik schrok ook. Hij gaat op h4 slaan, loopt naar mijn paard en remise. Pas na een paar minuten was ik weer rustig en toen drong tot mij door, dat hij ook het tweede paard in deze partij op mocht halen”. Inderdaad, de zwarte koning moet eerste helemaal naar c1 lopen. Wit heeft voldoende tijd om naar b4 te gaan. De enige discussie die er hierna nog was, was of wit nu een of twee tempi over zou hebben.


Evert5 54.Kg4 Pxh4 55.Kxh4 Kc5 56.Kg4 Kd4 57.Kf4 1-0

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

4½ - 3½ voor de Spassky’s. Geweldig. Toen we het Denksportcentrum uitliepen werden we opgewacht door een redelijk uitzinnige menigte die een ontroerend lied aanhief. “De engeltjes lagen bij nahahagte. Ze lagen bij nacht in het veld. Daar hoorden ze engeltjes zingen: SPASSKY’S! SPASSKY’S! Evert, als een van de vele helden van de dag werd nog gejonast. De feestelijkheden werden later op de Grote Markt voorgezet. Honderden feestende mensen met maskers van een jonge Spassky op. Zwart-wit geblokte jasjes aan. Rugnummers: bord 1: Spassky, bord 2: Spassky. Muziek van de Boegies uit de luidsprekers: Irishnov, Smirnov Sarovich. Prachtig.

 

gedetailleerd ronde 4

 

 

Groningen ‘hoog’ uit de beker gemept!

De Toren 2 - Spassky's: 4½ - 3½

5 november 2016

verslag: Folke

 

Toen ik de speelzaal van De Toren in Arnhem binnenkwam moest ik opeens terugdenken aan de tijd dat ik nog uitkwam voor dat andere Groningse team, Schaakgenootschap Ludendo Studemus. Een subvereniging van het grote Vindicat. Het bijzondere is dat ik wel uitkwam voor Ludendo maar niet in Groningen studeerde. Met de 9 tekorten op mijn HAVO eindlijst zou ik waarschijnlijk ook nooit zijn toegelaten tot de RUG. Wel was het zo dat mijn broer in Groningen studeerde. Maar bovenal was hij toch vooral teamcaptain van het Schaakgenootschap Ludendo Studemus. We spreken eind jaren 80 hier. Om voor de hand liggende redenen kwam mijn broer tijdens de NOSBO bondswedstrijden regelmatig spelers tekort. En zo kwam het dat ik om de haverklap om ‘vijf voor twaalf’ een dringende oproep kreeg om mij zo spoedig mogelijk richting Groningen te begeven om aldaar, onder valse naam natuurlijk, een NOSBO wedstrijd te spelen. En ondanks dat ik al lang en breed een braaf burgerbestaan had opgebouwd en niks op had met de studenten mores, is mijn hoogverraad nooit aan het licht gekomen. Tenminste niet bij onze tegenstanders en de NOSBO. Wel bij de Vindicatters. Toen ik bij onze eerste thuiswedstrijd het sociëteitsgebouw aan de Grote Markt binnenkwam hadden zij onmiddellijk in de gaten hadden dat ik niet één van hen was: “Jas uit! Deur dicht! Niet met je rug naar de bar staan!”. De thuiswedstrijden waren sowieso een happening op zich. Onze arme tegenstanders die overdag nog op de akkers rondom Kolham hadden staan ploeteren, moesten zich via het bargedeelte ( “Jas uit! Deur dicht! Niet met je rug naar de bar staan!”) naar de bibliotheek begeven alwaar geschaakt werd. Een prachtige sfeervolle ruimte trouwens die bibliotheek, met het indrukwekkend hoge plafond, de lederen fauteuils en de oude meesters aan de muur. Als echte studenten begonnen wij doorgaans een minuut of vijf na aanvang van de partijen de eerste Wilde Havanna’s op te steken en het duurde meestal niet lang of de hele bibliotheek zag blauw van de rook. Het begrip thuisvoordeel kreeg hier voor mij pas echt betekenis. Maar ook de uitwedstrijden waren de moeite waard. Regelmatig gekleed in jacquet en met steevast een krat bier in de ene en een doos Havanna’s in de andere hand, speelden wij onze onderbond partijen in Bedum, Zandeweer en andere exotische oorden. Het kratje bier werd daarbij op een apart tafeltje naast het eerste bord geplaatst. Tijdens de partijen resulteerde dit meestal al in een drukte van belang rondom de eerste bord speler. Ondertussen was ik al lang niet meer de enige invaller. Omdat de echte studenten het steeds vaker lieten afweten was mijn broer genoodzaakt meer en meer huurlingen op te stellen. Dat dit soms tot verrassende resultaten kon leiden hielp een oud teamgenoot me laatst nog herinneren. Volgens hem hadden we zo ooit Groningen ‘hoog’ uit de beker gemept*.

 

Het toenmalige Ludendo staat in schril contrast met mijn huidige team, Spassky’s. Het kratje bier bij het eerste bord is vervangen door een fotolijstje met daarin een vergeeld portret van Boris Spassky. En de Wilde Havanna’s door bananen welke voor de partij door Janski met een minzaam knikje, als waren het hosties, aan de mede Spassken overhandigd worden. Tijdens de gesprekken op de groepsapp voorafgaand aan de matches gaat het alleen nog maar over toneel, Jazz en Frozen Shoulders. De Spassky’s komen op leeftijd en dat is te merken. De motor van het team had voor de match tegen De Toren zelfs af moeten zeggen, ADHDries kampte met fysiek ongemak. Het is tekenend voor het verval van wat ooit een groot team was. Zelf draag ik voor een belangrijk deel bij aan dit verval. Mijn vormcrisis is werkelijk indrukwekkend te noemen en het duurde dan ook niet lang of de volgende stelling kwam op het bord.

 

Van Hoorn - Van Dorp

 

Van Hoorn- Van Dorp, stelling na 15 f5!

 

Als ik mijn tegenstander en de omstanders zou willen overtuigen dat ik wel degelijk over enig schaakinzicht beschikte zou ik misschien het beste hier maar opgeven. Wellicht waren ze dan onder de indruk geraakt van mijn diepe rekenvermogen, “Hij zag hier al dat het verloren was”. Mijn probleem was echter dat de match nog maar nauwelijks begonnen was en ik niet graag de eerste nul wilde laten noteren. Om wat tijd te rekken keek ik eens naar het portret van Boris Spassky dat op het tafeltje naast Roelof stond. Al sinds ik voor de Spassky’s uitkom probeer ik de blik in zijn ogen op de foto te duiden. In eerste instantie leek die mij raadselachtig toe, misschien vergelijkbaar met de Mona Lisa. Later dacht ik aan beminnelijk. Maar nu raakte ik, hoe langer ik naar hem keek, er meer en meer van overtuigd dat zijn blik medelijden uitstraalde. Medelijden met dit team dat de vrijheid had genomen zijn grote naam te gebruiken. Terwijl ik zat te mijmeren had Peter ondertussen gelukkig opgegeven. Na wat traag openingsspel maakte hij een vervelende misrekening die hem de partij kostte.

 

Van Nispenrode - Bodewes

 

Van Nispenrode-Bodewes, stelling na 21 …, Pd5??

 

21..Dd7 was nog speelbaar, al heeft zwart het niet makkelijk. 22 Lxd5 xd5 23 Dc3 Kd7 24 Dc5 1-0.

 

Ik kon nu ook veilig mijn verloren stelling uitspelen. Mijn jonge tegenstander was zeer kordaat en had niet veel tijd nodig.

 

Van Hoorn - Van Dorp

 

Er volgde 15…xe5 16 Pd6+ Lxd6 17 xd6+ Kf8 18 Tae1 Th6 19 Pg5 Te6 20 Pxe6+ xe6 21 Txf5! xf5 22 d7 1-0.

 

Niet lang daarna verloor Janski zijn partij. Zijn tegenstander bleek in staat om met één damezet zoveel stukken aan te vallen dat deze eenvoudig weg niet allemaal meer tegelijk te dekken waren. Na zijn opgave hebben we niets meer van Janski vernomen (op wat appjes over wijn na). Zijn partij kan ik dan ook helaas hier niet laten zien. Ik schat zo in, gevalletje notatiebriefje uit het autoraam gegooid. Trek het je niet aan Janski, en denk aan die grote strateeg die ooit zei: “Succes is nooit definitief, verliezen nooit fataal, alleen moed telt”.

 

Vanwege het grote ratingverschil was Putski op bord 2 zo sympathiek geweest zijn tegenstander een pion voorgift te geven. Hoe lastig kon het nou zijn om die pion tijdens de partij te heroveren en en passant ook nog even de gehele partij naar je toe te trekken? Nou dat bleek verdraaid lastig. Putski bleek niet alleen een pion maar ook een stukje stelling als voorgift te hebben gegeven.

 

Roskam-Van Putten

 

Roskam - Van Putten, stelling na 16 …, Dc5

 

Hier kon Putski’s tegenstander beslissend voordeel behalen door 17 Da4! te spelen. Met vervelende dreigingen als Le3 of Lf4. Vervolgens een witte toren naar de c lijn en zwart moet verliezen. Wit speelde echter 17 Tfd1 en Putski kon na Dxd4 Txd4 de partij zeer geconcentreerd naar remise schuiven. Achteraf bezien een prestatie van formaat.

 

3,5-0,5 dus. Een gelopen race zou je zeggen. De mannen van De Toren staken hun verbijstering niet onder stoelen of banken. Tot bijna vervelens toe spraken zij meerdere malen hun verbazing uit over de tussenstand. “Dit hadden we nooit verwacht”, “Ongelofelijk!”. Ik kon ze alleen maar gelijk geven, wij hadden dit ook niet verwacht.

 

Er was echter nog steeds een strijd aan de gang. Maurits zat zeer goed in de partij. Zijn tegenstander had de opening lichtelijk verbruid en Maurits kon, geholpen door zijn loperpaar, zijn voordeel zet voor zet uitbouwen.

 

Logtmeijer-McNab

 

Logtmeijer-McNab, stelling na 23 c5?!

 

Hier had zwart met 23 ..,Pd7 de laatste kans op een min of meer gelijkspel. In plaats daarvan speelde hij 23…,dxc5 waarop wit na 24 Lxc5 zijn voordeel verder uit kon bouwen.

 

En ook Edwin onze vriendelijke Zuiderling stond, zoals het een echte Spassk betaamt gewoon goed.

 

Glasbeek-Van Zon

 

Glasbeek - Van Zon, stelling na 20. Pa4

 

Een mooie stelling voor zwart, je zou denken laatste torentje ontwikkelen en het paard een keer naar e4 misschien. Maar Edwin speelde het anders., 20…,h5! Dat zijn de echte creatieven van geest. Zij die zich niet laten misleiden door het feit dat de h pion al een keer verzet is. Na 21 Pac5, h4 22 Te1, Tac8 23 Dc3,b6 24 Pd3,Pe4 25 Dc2, Dg5 had zwart beslissend voordeel bereikt.

 

3,5-2,5 dus. Nog twee partijen aan de gang. Hoe Evert stond wist niemand. Zelfs hijzelf niet. Maar zijn stelling was op zijn zachts gezegd verdacht. Het was daarom dat hij voor overleg de analyse ruimte binnenkwam met in zijn achterzak een remiseaanbod van zijn tegenstander. Wat te doen, zijn stelling was zo onduidelijk. Aan bord 1 zat Roelof een eindspel met een goed paard tegen een matige loper uit te melken. Hier lagen kansen als Evert de remise zou accepteren moest Roelof het eindspel winnen en dan konden we hier met 4-4 ontsnappen.

 

Janse-Hovestadt

 

Janse-Hovestadt, slotselling

 

De computer wees uit dat Evert toch duidelijk minder staat in deze stelling. Goede keuze dus om remise te accepteren.

 

En dan het sluitstuk, het spektakelstuk, de apotheose, de climax. Het eindspel van het goede paard tegen de matige loper had inderdaad een pion opgeleverd maar er stonden ook nog wat dames op het bord. De veiligheid van de koning speelt een belangrijke rol in dit type eindspelen. Daarnaast zou een vrijpion erg welkom zijn. Als ik me goed herinner hebben we Giri maar ook Karjakin dit type eindspel onlangs nog eens zien winnen. Maar Roelof is geen Karjakin en zeker geen Giri. Roelof was moe, Roelof had het erg druk gehad en daarnaast verkeert Roelof in een vormcrisis die sinds Hilbert van der Duim nauwelijks meer is voorgekomen.

 

Kroon-Visee

 

Kroon - Visee

 

In deze stelling speelde Roelof met wit het bijzondere h4, misschien geïnspireerd door de zet h5! van Edwin. Echter hier is de zet h4 een hele vreemde. Opeens heeft wit geen mogelijkheid meer om g4 te spelen om zo een pionnenmeerderheid te creëren. Na wat schaakjes en een klein blundertje op het eind kon Roelof niet anders dan berusten in het onvermijdelijke, remise.

 

De Spassken verloren zo de wedstrijd tegen De Toren met 4,5-3,5.

 

Toen ik door de speelzaal naar de uitgang liep wierp ik nog een laatste blik op onze mascotte. Het portret van Boris Spassky dat nog eenzaam op het tafeltje stond naast bord één. Opeens zag ik in zijn ogen wat ik eerder niet kon plaatsen. Minachting, pure minachting.

 

gedetailleerd ronde 3

 

* Letterlijk zei hij: “uit de beker getieft” maar het leek me niet gepast dat hier te herhalen.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

Mijn collega Ben Feringa

Almere 2 - Spassky's: 3½ - 4½

8 oktober 2016

verslag: Putski

 

 

 Almere 2 - Spassky's 3.5-4.5, schematische weergave

 

Almere 2 - Spassky's 3.5-4.5, schematische weergave

 

Deze week klonk er luid gejuich uit de gebouwen van mijn werkgever RUG toen bekend werd dat chemicus Ben Feringa co-winnaar was geworden van de Nobelprijs voor de scheikunde. Deze enorme eer viel hem te beurt voor het medeontwerpen van een moleculair nanomotortje (zie bovenstaande afbeelding.) Een collega van mij dus die in de prijzen viel, al werd er door onze Amsterdamse correspondent Nico ernstig bezwaar gemaakt tegen de aanduiding 'collega'...want wat hebben theologie (de faculteit waarvoor ik werk) en moleculaire nanotechnologie nu met elkaar te maken? Niet veel, of misschien toch dit: in 1901, het eerste jaar dat er een Nobelprijs werd uitgereikt, won ook een Nederlander deze hoogste onderscheiding in de scheikunde, 116 jaar geleden nu. En laat 11-6 mijn verjaardag zijn!...toch nog iets van een verband, maar Nico zal ook hiermee wel geen genoegen nemen. Zoals voor alles geldt: het is maar hoe je ernaar wilt kijken.

 

De impact van zo'n Nobelprijs, is, afgezien van de immense eer voor de winnaar (het is de belangrijkste prijs ter wereld), kolossaal. In alle rankings die er toe doen spelen Nobelprijzen een grote rol. Punten worden gescoord op de volgende onderdelen: Waar heeft de winnaar zijn bachelor gehaald?, waar zijn master, waar zijn promotieonderzoek gedaan, waar deed hij de ontdekking die hem deze prijs opleverde en waar werkt deze persoon nu. Op alle vijf punten luidt het antwoord in het geval van Ben Feringa: Rijksuniversiteit Groningen en dat zal volgend jaar zichtbaar worden in de Sjanghai-ranking, in de Times Higher Education en de QS World University ranking. Het was ook al bijna 20 jaar geleden dat een Nederlander, toen twee Nederlandse natuurkundigen samen, een Nobelprijs won, als we de geïmporteerde Rus Geim, ook een natuurkundige, in 2010 even buiten beschouwing laten. Voor Groningen was het zelfs 63 jaar geleden: Frits Zernike won toen de Nobelprijs voor de natuurkunde. Als je 1953 op veld a1 schrijft en doornummert naar h8 dan staan Zernike en Feringa als koningen op a1 en h8. Ook mooi: in alle interviews benadrukt Feringa dat dit een teamprestatie is, niet een verdienste van hemzelf.

 

Over naar de wedstrijd. Ook wij wonnen! Soepeler dan tegen Euwe 4 in de eerste ronde, maar de uitslag viel kleiner uit. Hoe dan ook, goed voor de rankings, al lieten sommige van onze spelers opnieuw wat ratingpunten achter. Dat was vooral aan de topborden het geval, waar Folke en ik beiden schaaktechnisch in eenzelfde fase zitten. We verliezen niet, maar winstkansen blijven ook steeds zorgwekkend ver van ons verwijderd.

 

Folke bestreed op het hoogste bord een tegenstander die op het juiste moment de juiste keuze maakte:

 

Van Dorp - Heijlman

 

Van Dorp - Heijlman

 

Zwart speelde 16...f5! Dat laat e5 tijdelijk in de steek, maar voorkomt dat wit f5 speelt. Er volgde: 17. fxe5 Lxe5 18 Lxe5 Te8! en de brand moest spoedig in de vredespijp.

 

Ik speelde op bord 2 tegen Van het Schip en dat dat een gevaarlijke vleugelspeler is had ik kunnen weten:

 

Van 't Schip - Van Putten

 

Van 't Schip - Van Putten

 

Wit antwoordde op mijn 11...Pe7 12 h4!, een zet die ik wel gevreesd, maar niet verwacht had. Ik wist dat mijn eerste taak zou worden niet achterelkaar op de koningsvleugel het schip in te gaan. Dat lukte nog net, maar zetherhaling kon ik niet meer omzeilen:

 

Van 't Schip - Van Putten slotstelling

 

Slotstelling: wit herhaalde de zetten met 21. Ph4 Tg4 22. Pf5 Tg6.

 

Laat ik het positief benaderen: hiermee scoorde zowel Folke als ik het beslissende halfje! Net zoals Jan dat overigens deed; iedereen die vandaag een remise op het scorebord liet zetten was wat mij betreft voor de zege beslissend. Ook hier is het maar hoe je er naar wilt kijken.

 

Volledigheidshalve bij Jans remise het geijkte plaatje:

 

slotpositie Jan

 

Huijzer - Postma, waar is Jans biljet?

 

Het is helemaal niet erg dat het tot nu toe niet de topborden zijn die de meeste punten binnenbrengen, want intussen ontstond er een gloednieuw nanomotortje in de staart van het team: Peter. Peter heeft twee uit twee en uit niets bleek gisteren dat hij van plan is te stoppen met scoren.

 

Na een matige opening volgde een subliem middenspel, opmaat naar een eindspel waarin een beslissende G-kracht loskwam :

 

Bodewes-Vlak

 

Bodewes - Vlak

 

54. g5! Een optie die Fritz niet hoog in zijn voorkeurslijst zet, maar dat is alleen omdat Fritz niet van vereenvoudigen houdt; het is dè zet die aan alle zwarte weerstand een einde maakt. En een mooi voorbeeld van mijn stelling dat de beste zet niet altijd de sterkste hoeft te zijn!

 

(Naschrift: Net nadat ik dit verslag geschreven had mailt Peter een minder subliem moment iets eerder in de partij:

 

Bodewes-Vlak

 

Peter sloeg hier achteloos met de dame op e8, met de toren slaan had tot mat in weinig geleid.)

 

Ook de energieke stijl van Dries, zowel tijdens als na afloop van zijn partij, dient belicht. Als ik Dries goed heb begrepen kwam zelfs Fritz superlatieven te kort voor zijn spel, wat voor Peter geldt, geldt ook voor Dries: siliconen anno 2016 kunnen deze mate van brille nog steeds nauwelijks bijbenen!

 

Koster-Overweg

 

Koster - Overweg

 

Dries besloot af te ronden en speelde 30. Txd6. Hier heeft de wetenschap weinig aan toe te voegen.

 

Evert speelde sterk, tot vlak voor het moment dat hij pardoes won. Daar had hij eigenlijk het belangrijkste voordeel laten glippen, maar zijn tegenstander tuinde in de tactische truc die in de stelling was geslopen:

 

Janse-Groot

 

Janse-Groot

 

27. xe6 Txe6? (27...Lxe5 moest nu echt) 28 Txh6! 1-0

 

Bij Maurits een aan Peter omgekeerd spelbeeld. Hij kwam goed uit de opening, maar vond niet het goede plan, waarna zijn tegenstander het heft in handen pakte en met bij tijden mathematische precisie hem de duimschroeven aandraaide.

 

Hazenberg-Logtmeijer

 

Hazenberg-Logtmeijer

 

Het slot van de partij: 53 g6+! Kh8 54 Txg7 en 1-0

 

Van Janski, onze huischemicus op acht, had ik in deze bijzondere week meer verwacht. Krachtzetten van een jeugdtalent zorgden voor de nodige zand in de motor.

 

Kutchoukov-Jansen

 

Kutchoukov -Jansen

 

Janski koos voor 22...xc6? en dat kwam de chemie in zijn stelling niet ten goede; de pion op e4 viel en onze Henk zag deze nooit meer terug. 22...Dxc6 zou zeker een speelbare stelling hebben opgeleverd.

 

4.5-3.5 voor ons dus en ik wil benadrukken dat dit een teamprestatie is. Tevreden en in vier auto's en één trein (Peter) vervolgden we onze weg. Zeven Spassken zochten een Chinees-Indisch restaurant op in Almere Muziekwijk, waar we ons een keur van voorgerechten en rijsttafels en nog meer voorgerechten lieten voorzetten.

 

Tot slot wil ik nog even terugkomen op de stelling dat theologie en scheikunde zich op geen enkele wijze zouden verhouden. Dat lijkt mij baarlijke nonsens. Ik was er niet bij, maar het lijdt voor mij geen enkele twijfel dat bij de Schepping, of nauwkeuriger nog, de Creatio ex nihilo, heel wat chemie kwam kijken. Het toeval nu wil dat Nico op 11-7 jarig is, hij is precies een maand jonger dan ik (heel af en toe merk je dat nog.) Volgend jaar verwacht ik dus een Nobelprijs voor de natuurkunde in Amsterdam, gewonnen door een oud-collega van Nico bij de VU...of desnoods door hemzelf.

 

gedetailleerd ronde 2

 

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

De archieven

Spassky's - Max Euwe 4: 5½ - 2½

18 september 2016

verslag: Rolf

 

gedetailleerd ronde 1

 

De Spassky’s zijn het seizoen gestart met een degelijke overwinning op Max Euwe 4 uit Enschede. Het Denksportcentrum was druk bezet met 3 teams van Sissa op de 1e verdieping. Wij konden spelen in het bovenzaaltje, 1e verdieping trap op, waar het bloedheet was op deze warme dag in september. Zelfs het optrekken van een wenkbrauw koste zweetdruppels, de kniepees reflex bij het aanschouwen van een onverwachte zet. Wedstrijdleider Roland Kroezen had het goed bekeken en had zich op de gang geïnstalleerd om de hitte te ontlopen.

 

Vooraf kwam Kees Romijn langs met archiefstukken over Boris Spassky die we graag in ontvangst namen. Vader Bob Romijn was niet alleen een zeer geliefd persoon, schaker en organisator in de NOSBO maar blijkbaar ook een uitstekend archivaris.

 

Max Euwe was enigszins verzwakt opgekomen, omdat het spelers af moest staan aan hogere teams. Nu is Max Euwe in deze klasse niet de sterkste. En de benaming “Dark Horse” zou echt een understatement betekenen voor dit 4e gezelschap. Onderschatting is de grootste tegenstander in zo’n geval. Onderschatting die zich ongewild in het onderbewustzijn nestelt van de meeste Spassken.

 

Teamleider Putski mailt na afloop van de match:
“5.5 - 2.5, maar het was spannender dan deze uitslag zegt. Toen Jan “out of the blue” een stuk liet slaan op b4 was het nog allerminst duidelijk hoe we moesten winnen. Maar toen pakte Peter opeens het punt, wist Jan op absurde wijze nog eeuwig schaak te forceren en won Janski opeens ook. Toen ten slotte ook Roelof een razend gecompliceerde stand in winst omzette werd het nog een vrij dikke zege ook....de rest speelde remise, met de nodige plussen hier en ook wel wat minnetjes daar.”

 

slotstelling Dries

 

Dries was de eerste die klaar was. Ik zag een grimas op zijn gezicht toen hij zijn tegenstander een hand gaf. Zou hij verloren hebben? Dat was niet het geval, dus de schade viel mee. Maar hij had zijn dame in laten sluiten, waardoor zetherhaling onvermijdelijk was. Misschien wel een halfje gewonnen i.p.v. verloren. Ontsnapt uit de bek van de leeuw. Dries liet zich argeloos in op een openingsvariant die hij niet kende. Maar nu dus wel. Ik wees hem er fijntjes op dat het desbetreffende boek met die variant bij hem in de kast staat. Archiveren is een vak apart. Die openingsvariant komt er op neer dat je aan een sluipende aanval van zwart kan worden blootgesteld. Onderschat je de opties van zwart en verzwak je de koningsstelling, dan loop je de kans genadeloos weggeschoven te worden. Niet voor niets is dit een populair systeem op dit niveau.

 

Ik zelf speelde een obscure variant in het Spaans. Een variant die nu definitief in de archieven kan worden opgeborgen. Het koste namelijk veel rekenwerk om de stand in evenwicht te houden. Er volgde een ruil van alle torens met een remiseaanbod van mij. Dat werd aangenomen. Er zou een eindspel met 4 paarden en 7 pionnen resteren, dat zou remise moeten lopen.
Tijd om naar buiten te gaan en te genieten van de zomerse dag.

 

Over de rest van het scoreverloop kan ik niet veel duidelijkheid geven. Toen ik later buiten om 16.30 vroeg aan Peter: ”wat is de tussenstand?”. Peter: ”er is geen tussenstand, de wedstrijd is afgelopen”.

 

Jan speelde een bizarre partij. Het ontspoorde al in de opening zonder al teveel nadelige gevolgen voor Jan. Tot het moment dat hij een stuk verloor en nog met remise ontsnapte. Helaas ontbreekt hier een reconstructie. De partijen van Jan zijn niet archiveerbaar, “WikiLeaks–proof” en kringloop bestendig. Meestal is dat omdat het notatiebiljet na afloop direct ter comPostering wordt aangeboden aan een plantenbak. Ik kon echter beslag leggen op het formulier. Helaas probleem nummer twee: onleesbaar.

 

De partij van Peter was volgens zijn zeggen een regelmatige overwinning waarbij de voordeeltjes van zijn stelling steeds groter werden. Met een aardige combinatie werd het punt bijgeschreven. Peter archiveert zijn partijen onder het originele pseudoniem “John Doe” en hoogt per partij het nummer op. Misschien niet de meest voor de hand liggende manier om je partijen te anonimiseren maar het werkt wel. Zo blijft John toch een wat ongrijpbaar figuur. Misschien is dit iemand die op een gezellige dorpsclub in de onderbond lekker aanrommelt en als de 9 in de klok zit aan de jenever gaat om er nog iets leuks van te maken. Om een idee te krijgen van zijn speelsterkte moet je de hele database doorploegen om je er van te vergewissen dat deze man wel een spelletje op de mat kan leggen en direct “druk naar voren” zet.

combinatie Peter

 

Na 31;Tf8? maakt Peter het uit met 32. d6! Ke8 33. d7 Ke7 34 Tf8x Kf8x 35. Lc5x!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

De partij van Henk aan het 8e bord. Henk kwam goed uit de opening en won een pion. Daarna volgden wat slordigheden die zijn tegenstander de kans boden terug in de wedstrijd te komen. Die kansen werden niet gepakt en werd de partij overtuigend door Henk uitgeschoven en het punt genoteerd.

Slotstelling: na 32. De5

slotstelling Henk

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Maurits kwam met zwart in een gambiet terecht dat hij goed kent. Zijn tegenstander bleek echter ook uitstekend bewapend te zijn met de recentste inzichten. Hier werd het evenwicht nooit verbroken en was remise de logische uitslag.

 

Roelof was in 29 zetten klaar. Zoals gewoonlijk was er weer veel rekenwerk en een matige tevredenheid over het inschatten van de mogelijkheden. Maar Roelof vond de weg naar de winst nog vrij gemakkelijk.

 

Putski won een pion maar daar is ook alles mee gezegd. Het lukte niet van dit voordeel gebruik te maken. Zijn tegenstander is de man die de DGT klok in de markt heeft gezet. Op het bord wist hij zijn zakelijk inzicht ook goed te gebruiken en maakte remise. Ook Fritz vond “the killer moves” niet. Slotstelling:

slotstelling Putski

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Half vijf klaar en gelegenheid eens bij de andere wedstrijden te kijken. Ik begroette Remco Heite en Auke van Urk die ik al meer dan 30 jaar niet gesproken had. Zij debuteerden bij mijn voormalige club WES in de KNSB. Ze wonnen met 6-2 van SISSA 3. Zou dit een unicum zijn deze twee bekende FSB schakers die nu als zeventigplusser debuteerden in de KNSB?

 

We gingen voor het vervolg naar restaurant Taj Mahal om bij de bestelling de sympathieke bediening in opperste staat van verwarring te brengen. Zo bestelde Dries 16 menu’s, dat zijn er 8 teveel. Ook bij de bestelling van het nagerecht was de optelsom niet gelijk aan 8. De bediening moest ter plekke worden opgeschaald om dit “bestelgeweld” het hoofd te bieden. Waarom makkelijk doen als het moeilijk kan? Overigens een goede locatie om te dineren, uw bestelling wordt met ingang van volgende week op een Excel spreadsheet ingebracht en warm opgediend.

Volgende wedstrijd uit tegen Almere 2.

 

-------------------------------------------------------------------------------------

 

De dubbele kater

De Twee Kastelen - Spassky's: 4 -4

verslag: Rolf

 

gedetailleerd2016

 

Een koude dag eind april 2016. Laatste ronde. DTK – Spassky’s in  klasse 3A van de KNSB. Er staat wat op het spel. Gaan de Spassky’s voor de 7e maal in hun 30-jarig bestaan promoveren? Of gaat de sympathieke traditieclub uit Kollum in Buitenpost het vege lijf redden met een overwinning. Het kan alle kanten op. Qua rating weinig verschillen. Wie heeft de sterkste zenuwen, de beste wedstrijdinstelling. Laat het niet 4 -4 worden, het equivalent van de brilstand ( 0 -0) uit het voetbal. Dat zou een kater betekenen voor beide clubs. Als non-playing captain mag ik dit vandaag gade slaan en is mijn rol op de achtergrond. Niet vergeten bananen in te slaan en krentenbollen. Want je kan niet verwachten dat er iemand kerkgebouw De Schakel inloopt en van één brood er tien maakt. In ieder geval de vaste ochtendrituelen afwerken: eerst de rechtersok aantrekken en dan de linker. We zijn er klaar voor.


Ik hoop dat teamleider Putski het portret van Boris in zijn tas heeft gestopt. Schaken onder toezicht van de goedkeurende blikken van dit schaakicoon is een geruststellende gedachte. Bijgeloof doet wonderen in de speelzaal van een kerkgebouw.

 

En dan loopt de mail van Maurits binnen:
Daar sta je dan.
Je zag dit moment al zo vaak in je dromen.
En daar is het dan.
De dag die je wist dat zou komen is eindelijk hier.
Ben je er klaar voor?
Kun je dat ooit echt zijn?
Daar sta je dan.
Ieder mens heeft een taak in dit leven.
Alles gedaan om je voor te bereiden.
Daar is het dan.
Je belooft dat je alles zult geven.
Iedere zet die je deed die leidde naar hier.

 

Speelzaal de Schakel is om 12.25 nog gesloten als we gearriveerd zijn op plaats van bestemming. Gelukkig is de beheerder snel ter plaatse om te openen. Ik ben niet de enige die bananen heeft meegenomen.

 

bananen

Boris zit nu ook in de bananenbusiness


Ik besluit om DTK ook maar van bananen te voorzien en negeer de opmerking van een DTK-er dat deze mogelijk gedrogeerd zijn. Dat zou best eens kunnen want een van mijn broers werkt in een lab en daar heb ik goede connecties mee. Gelukkig is de sfeer verder best wel amicaal. Geen voetbaltoestanden waarbij de roodbroeken geen spruitjes eten en de groenhemden geen rode kool.

DTK verschijnt in een tactische opstelling. Niet verrassend, dat doet men wel vaker en het is volkomen legaal. Ik geef ze geen ongelijk en het wedstrijdverloop wijst daar uiteindelijk ook op.

 

Rond 14.20 maken we een tussenbalans op.

Bord 7: Alidston. Na 11 zetten heeft Alidston nog 18 minuten op de klok. Eerlijk gezegd verwacht ik hier niet veel van gezien de chronische tijdnoodperikelen die tot dusver zijn schaakcarriere hebben geteisterd. Als ik 5 minuten later weer kijk moet ik mijn vooroordeel razendsnel bijstellen. Alidston staat gewonnen. Daar moet toch doping in het spel zijn. Heeft hij 's ochtends stiekem een fruithapje genomen uit het Olvarit potje van zijn dochter?

 

Henries

 

Zwart heeft zojuist 12. ;La5xc3 gespeeld. Dat is niet goed. Na 13. Lf6; g6 14. Dg5! is het helemaal uit.

 

Stand: DTK - Spassky's: 0- 1.

 

 

 

 

 

 

 

Dat is een goed begin maar op de andere borden valt er nog weinig van te zeggen.

 

Peter1

 

Meest opvallend is de partij aan bord 6 tussen Peter Bodewes en Joost van Dam. Na 14 zetten staat de volgende bizarre stelling op het bord. Koffiehuisschaak Parijs, anno 1750. Ik waag me nu maar niet aan een stellingsanalyse van deze partij die niet alleen wat klantenbinding betreft de dag gaat bepalen. Ik neem nog maar een banaan en hoop er het beste van.

 

 

 

 

Ondertussen hebben we support gekregen van teamgenoot Folke uit Elburg en er is een ""cameo appearance"" van ex-lid Alex uit Den Haag. We kunnen vertrouwen op onze fanatieke fanbase.

 

Veel later op de middag moet Maurits op bord 5 de vlag strijken.Maurits

 

De partij volgt de theorie. Na 11. ; b5 staat de volgende stelling op het bord. In 50 partijen in de database speelt wit nu 12. ab6x ep. Maurits vindt dat te vervlakkend en speelt het foutieve 12. Dd3. Na 12 ; Lb7 wordt hij vervolgens keurig opgerold door Albert Jan Hummel. Stand 1 -1.

 

 

 

 

 

 

 

slotstelling Maurits

slotstelling Maurits.

 

Op bord 1 speelt Dries een leuke partij. Het is in de eindfase een foutenfestival.

 

Dries stelling1

 

Stelling na 36. c4. Zwart moet nu 36. ; Df5 spelen en dan ziet het er slecht uit voor wit. Hij speelde echter 36 ;Db7?.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dries stelling 2

 

Stelling na 40;Kf8. Dries tast nu mis met 41. b7?. Nu loopt het remise. Na 41. Td1! wint hij eenvoudig.

 

Stand: 1½ - 1½.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Dries b7

Dries heeft zojuist 41. b7? gespeeld.

 

Putski Pe6!!

 

Putski op bord 2 zit inmiddels flink in de problemen. Hij heeft zijn tegenstander Van der Zwaag geen strobreed in de weg gelegd om een mooie stelling op te bouwen. Op het moment dat hij tegenspel probeert te krijgen offert zijn tegenstander fraai met 19. Pe6x!!. Putski probeert nog met 19;Pce5x in troebel water te vissen maar dat is vergeefs. De 2e klasse raakt uit zicht voor de Spassken evenals de onderbond voor DTK. Tussenstand: 2½ - 1½.

 

 

 

 

pat

 

Op bord 3 valt de volgende beslissing. Roelof speelt een goede partij maar gebruikt teveel tijd. Hij wint een kwaliteit maar geeft niet snel daarna zijn dame weg. Hij weet nog net remise te maken door een pionneneindspel goed en exact door te rekenen. Het slot is amusant: pat.

Stand: 3 -2

 

toreneindspel

 

Op bord 4 probeert Jan een zo op het oog gunstig toreneindspel te winnen. Helaas is dit eindspel met correct tegenspel niet te winnen. Tegenstander Jelic vindt steeds de goede zetten en maakt remise. Stand: 3½ - 2½.

 

Nog twee borden te gaan. Janski staat op remise en voor Peter zie ik het donker in. Prognose 5 -3 voor DTK. Ondertussen heb ik de hoop al laten varen en bestel via Folke een alcoholvrij bier. Dat heeft de Schakel niet, wel echt bier. Zo mag ik het graag zien.

 

Maar dan volgt er nog een grandiose apotheose of zeg maar gerust een anticlimax. Niets is wat het lijkt. Misschien speelt de wedstrijdspanning DTK wel parten. Wie zal het zeggen.

 

Ondertussen probeer ik mijn krentenbollen te slijten en schuif er ook een richting Peter. Maurits merkt op tegen mij "wat een timing, het is precies na zijn 40e zet". Dat moet achteraf beschouwd wel "het Schakelmoment" zijn in de wedstrijd, want Peter staat slecht, zoniet verloren. Maar daarna herpakt hij zich wonderwel.

 

zwoegen

Peter in een lastig parket.

 

eindspel Janski

Janski werkt de administratie bij.

 

Op bord 8 is Janski bezig. Zelfverzekerd geposteerd achter het bord. Na een wat mat begin, komt zijn stelling tot leven en ziet het er steeds beter uit. Alhoewel het eindspel er remiseachtig uitziet heeft Janski het beste van het spel. Op listige wijze weet Janski de witte loper buit te maken. Opeens heeft de witte loper namelijk geen velden meer. Janski staat een stuk in de plus. Maar nog steeds een grote remisemarge. En dan gebeurt het volgende:

blunder

 

Wit heeft zojuist het vreselijke 41. b3?? gespeeld. Na 41; Tf1! kan wit opgeven. Stand 3½ - 3½. De spanning stijgt naar een hoogtepunt!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nu de partij waar alles om draait. De sleutelpartij op bord 6. Bodewes vs Van Dam. De koffiehuispartij waar niemand iets van begrijpt en ook niets van wil begrijpen. Staat Peter verloren, maakt hij remise of kan hij zelfs winnen? De spanning stijgt. De spelers ogen vermoeid en het is razend ingewikkeld.

 

de beslissing

 

Van Dam grijpt hier nu mis met 71. f7?. Speelt hij 71.Pe7 of Kh1 dan wint hij volgens Fritz.

Na 71. f7? halen beide partijen een dame.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

de finale

 

De ontknoping. Het is remise.

DTK was dicht bij klassebehoud maar moet helaas degraderen. Wij zijn alleen dichtbij geweest in de laatste partij, maar niet echt. Felicitaties voor Philidor 2 Leeuwarden! Wij gaan het volgend jaar weer proberen.

 

 

eindstand 3A